Statenleden mogen na fel debat integriteitsrapport Uithoflijn toch digitaal inzien

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Het geheime integriteitsrapport over mogelijke belangenverstrengeling rond de Uithoflijn mag digitaal door Statenleden worden ingezien. Na een fel debat hebben Statenleden dat afgedwongen bij Gedeputeerde Staten, die daar eerder niet aan wilden beginnen.
Gedeputeerde Pennarts zei in het debat vandaag dat er afspraken waren gemaakt met onderzoekers van Integis over de openbaring van het rapport. Daardoor was het honderden pagina's dikke document alleen voor Statenleden in te zien op een speciale tijd in het Provinciehuis. Oppositiepartijen wilden dat veranderen.
In het rapport wordt gesproken over een klokkenluidersmelding van een topambtenaar in de projectorganisatie van de Uithoflijn. Hij kaartte een band aan van de provinciedirecteur met de aannemer van de tram, BAM.
Het onderzoek van Integis concludeerde dat het niet aantoonbaar is dat er sprake was van niet-integer handelen. Ook de provincie benadrukte dat ze vertrouwen hebben in de provinciedirecteur.
Provinciale Staten moeten dit rapport nog officieel bespreken, maar oppositiepartijen stelden dat het onmogelijk is hun controlerol goed uit te voeren als ze het rapport niet digitaal kunnen inzien. Nu kan dat wel, maar het document wordt niet openbaar.

REGELS VERANDEREN

In het debat stelde Commissaris van de Koning Willibrord van Beek dat dit juist niet zou kunnen. "Je kunt niet halverwege de regels van het spel veranderen", aldus de hoofdbestuurder van de provincie.
Er zouden daarover afspraken gemaakt zijn met onder andere geïnterviewden in het onderzoek. Integis wil deze mensen zoveel mogelijk anoniem houden en beschermen. Als het document buiten het provinciehuis wordt gedeeld, wordt het risico dat het rapport op straat komt te liggen groter.
Na een overleg met alle fractievoorzitters schijnt met de onderzoekers van Integis gebeld te zijn, waardoor uiteindelijk het provinciebestuur alsnog overstag ging. De afspraken waarop Gedeputeerde Staten een beroep deden, zo zeggen enkele bronnen, zijn niet ingezien of aangetoond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.