Dassenkoppel in Soesterberg viert de feestdagen gescheiden van elkaar

De gevangen das in de opvang van Stichting Das&Boom
De gevangen das in de opvang van Stichting Das&Boom © Stichting Das&Boom
SOESTERBERG - Stichting Das&Boom heeft weinig hoop dat de overgebleven das op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg nog dit jaar gevangen wordt. De stichting is al maanden bezig met de verhuizing van twee dassen, die moeten wijken voor woningbouw. De eerste das werd in september al gevangen, maar de tweede loopt nog altijd los.
In eerste instantie gaf de provincie toestemming om de dassen te vangen voor 1 december. Toen dat niet bleek te lukken, vroeg de gemeente verlenging aan. Daarop kreeg Stichting Das&Boom nog één maand extra om de overgebleven das te vangen, maar dat is volgens Hesse niet genoeg. De kans dat de das zich in die periode laat vangen, is erg klein. De dassenclub heeft daarom de hoop opgegeven.

WINTERSTOP

De provincie stelde een deadline in omdat dassen tijdens de winterperiode met rust moeten worden gelaten. Eventuele jonkies worden namelijk altijd in februari geboren. Tijdens de zwangerschap en de kraamperiode mogen de dieren niet gestoord worden.
Toch was het doorgaan met de verhuizing in dit geval in het belang van de dassen, stelt Bert Hesse van Stichting Das&Boom. De dassenclub gaat er namelijk vanuit dat de twee dassen een stelletje vormen. Het doel was dan ook om de dassen te herenigen en samen uit te zetten in de buurt van Rhenen.

PROVINCIE

Hesse heeft de provincie proberen te overtuigen van zijn standpunten om toch door te kunnen gaan met de verhuizing. Zo verwacht hij niet dat de loslopende das zwanger is. "Als we de camerabeelden mogen geloven zijn de dassen nog erg jong", legt hij uit. "Bovendien kan de loslopende das ook een mannetje zijn."
Daarom is Hesse teleurgesteld in het besluit van de provincie. "Het is zonde om de verhuizing nu stil te leggen", legt hij uit. "Ik heb nog nooit zo'n gecompliceerde dassenverhuizing meegemaakt."

UITZETTEN

De provincie heeft ook besloten dat de das die al in september werd gevangen, moet worden uitgezet. Daarmee is de hoop om de dieren samen uit te zetten, vervlogen. "Of we het dassenkoppel nog kunnen herenigen, is sterk te vraag", aldus Hesse.
Vanaf januari zal de dassenverhuizing op een laag pitje komen te staan. Dan zal het cameratoezicht op de overgebleven das minder intensief zijn. "En pas in juli mogen we dan weer starten met de vangactie", vertelt Hesse. "Maar met een beetje pech heeft de das dan al een nieuw vriendje of vriendinnetje."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.