RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Roadblocks' in Vianen na tien jaar weer even omhoog

1/3
VIANEN/LEXMOND - Na tien jaar stond hij vandaag weer eens aan: de doseerinstallatie op de Lexmondsestraatweg in Vianen. De paaltjes en stoplichten op de weg tussen Vianen en Lexmond werden even getest. Het heeft alles te maken met een onderzoek van de gemeente Vianen om het sluipverkeer in de gemeente tegen te gaan.

De test is geslaagd: alles deed het nog. Het is echter nog maar de vraag of de zogenoemde 'roadblocks' ook daadwerkelijk weer gebruikt gaan worden.

TEST

Harry van Tilburg, wethouder van verkeer en vervoer, laat weten dat het puur om een test gaat. "Een inventarisatie en een technische test. Ook is het een terugkoppeling naar de bewoners. Zodat zij zien dat het college serieus naar het probleem kijkt."

De installatie zorgt ervoor dat auto's flink afgeremd worden: één voor één kunnen ze doorrijden. Het resultaat is dat de weg een stuk minder aantrekkelijk wordt voor automobilisten.

OUDE INSTALLATIE

Jan Waalen van Vialis, het bedrijf dat de systemen maakt, denkt echter dat de installatie geen effectieve oplossing is. "Eerlijk gezegd denk ik dat het beter is om hier een slimmere, nieuwe installatie neer te zetten", zegt hij. "Deze is al een jaar of twintig oud. Vrij oud, heel onderhoudsgevoelig. Hij zal niet langer dan vijf jaar meegaan. Een nieuwe is dus handiger dan deze oplappen."

 Het omhoog zetten van de roadblocks trok veel bekijks. Het omhoog zetten van de roadblocks trok veel bekijks. | Foto: RTV Utrecht

Maar een oude of een nieuwe installatie: het zijn slechts tussenoplossingen volgens Waalen. De verkeerskundige denkt dat er maar één perfecte oplossing is: "Zorgen dat er geen files meer zijn op de snelweg. Maar dat is kostbaar en tijdrovend. In de tussentijd moet je er dus voor zorgen dat mensen zo min mogelijk tijdwinst hebben als ze deze route nemen."

VIJFHEERENLANDEN

Hoe het probleem uiteindelijk wordt opgelost, ligt in de handen van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Eerder lieten Joop van Montfoort (PvdA) en Erik van Doorn (GroenLinks) - beiden lijsttrekker van hun partij in Vianen en vanaf januari in Vijfheerenlanden - weten, dat zij willen dat de doseerinstallatie weer in gebruik wordt genomen.

RTV Utrecht nam een kijkje bij het omhoog komen van de 'roadblocks'.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -