Natuurlijk Zoëy: Jonge natuurfotograaf Dirk op pad met Eddy

Dirk Hoogenstein en Eddy Zoëy
Dirk Hoogenstein en Eddy Zoëy © Luc Hoogenstein
RHENEN - Eddy gaat op pad met een van de beste natuurfotografen uit onze regio. Dirk Hoogenstein is 13 jaar en vanaf zijn zevende aan het fotograferen in de natuur. Hij maakt zulke mooie foto's dat hij al diverse prijzen heeft gewonnen in fotowedstrijden. In het natuurgebied de Blauwe kamer bij Rhenen laat Dirk aan Eddy Zoëy zien hoe hij te werk gaat.
Planten zijn saai, die bewegen niet
Dirk Hoogenstein
Eddy: "Wat maakt jouw foto's nou anders dan die van andere fotografen?" Dirk: "Ik zoek altijd een goeie compositie." Wat Dirk daarmee bedoelt wordt duidelijk als Eddy en hij terecht komen te midden van tientallen andere fotografen. Allemaal proberen ze het beste plaatje te maken van de zeldzame notenkraker die daar op het grasveldje rondhipt. Eddy: "Kijk die Dirk eens gaan. Hij gaat steeds precies op een andere plek zitten dan alle andere fotografen."
Dirk heeft de liefde voor de natuur niet van vreemden. Allebei zijn ouders zijn biologen en boswachters. Zijn vader Luc Hoogenstein is ook natuurfotograaf. Dirk: "Mijn vader kwam een keer terug uit Nieuw-Zeeland met foto's van een zeldzame steltkluutsoort die alleen daar voorkomt. Hij was helemaal enthousiast en blij en ik zag dat en dacht wow, ik wil eigenlijk ook wel een keer mee."
Eddy: "Volgens mij heb jij het liefst een onderwerp dat beweegt he? Dus geen planten? Dirk: "Nee, planten zijn saai, die bewegen niet." Eddy: "Ja daar kan iedereen voor gaan liggen, die lopen niet weg, dus daar zit geen uitdaging in."
Dirk heeft al heel veel dieren voor zijn lens gehad maar er zijn er nog die hij op z'n verlanglijst heeft staan. "Een blauwe hyacint-ara, een grote blauwe ara met een gele ring om zijn oog." Eddy: "En in Nederland? Is hier nog iets wat je heel graag zou fotograferen?" Dirk: "Ja, ik zou nog wel een keer nog beter een vos willen fotograferen."
Afgelopen weekend won Dirk de WWF-Frans Lanting Photo Award in de categorie Young Talents. Hij maakte op het Duitse eiland Helgoland een foto van een dode jan-van-gent, omringd door plastic afval. "Plastic is heel slecht voor de natuur", zegt Dirk. "Dat wilde ik met deze foto laten zien."
een dode jan-van-gent omringd door plastic afval
een dode jan-van-gent omringd door plastic afval © Dirk Hoogenstein
Datzelfde weekend werd ook bekend dat hij derde is geworden bij een andere belangrijke fotowedstrijd, de Lowland Photo Contest voor kinderen tot 17 jaar. Dit was met een andere foto.
finalefoto aalscholvers
finalefoto aalscholvers © Dirk Hoogenstein
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Edy Zoëy op pad met jonge prijswinnende natuurfotograaf

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.