Instellingen

Provincie zet rem op kantoorplannen Utrechtse gemeenten

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De provincie Utrecht beperkt de kantoorplannen van tien Utrechtse gemeenten. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten wil dat de mogelijke groei van het aantal kantoorgebouwen wordt stopgezet om zo leegstand van gebouwen tegen te gaan.
Het besluit van de provincie heeft invloed op de bestemmingsplannen van tien gemeentes. In die bestemmingsplannen staat hoeveel vierkante meters kantoren een gemeente zou kunnen bouwen. De provincie bepaalt nu dat dat aantal vierkante meters fors minder moet worden.

TEGELIJK AANPAKKEN

"Dit soort problemen vraagt om een regierol van de provincie", zegt D66-Statenlid Ali Dekker. Volgens haar kunnen gemeenten deze aanpak niet zelf uitvoeren omdat ze anders met elkaar gaan concurreren: "Daarom is ook gekozen voor een aanpak op hetzelfde moment."
De SGP was de enige tegenstem in de Staten. De partij vindt dat de leegstand onder kantoren op zijn retour is. In het bijzonder werd er aandacht gevraagd voor Veenendaal, waar volgens de SGP de kantorenleegstand al onder de tien procent zit.
Behalve voor Veenendaal geldt de beperking ook voor de gemeente Utrecht, Amersfoort, Houten, Woerden, Zeist, Stichtse Vecht, De Ronde Venen, Bunschoten-Spakenburg en Leusden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.