Provinciale Staten akkoord met bredere Rijnbrug, meer geld voor fietstunnel

© RTV Utrecht
RHENEN - De provincie Utrecht krijgt ruime steun om de Rijnbrug te verbreden. Een provinciale bijdrage voor een bijbehorende fietstunnel bij Achterberg willen de Staten verhogen van 5 naar 7 miljoen euro.
Het verkeersknelpunt bij Rhenen gaat nu voor 87 miljoen euro op de schop en zou voor 2025 af moeten zijn. Dat is later dan gepland en ook moesten er eerder miljoenen meer worden uitgegeven dan in eerste instantie werd gedacht.
De gemeente Rhenen snakt al jaren naar een oplossing voor de grote filedrukte in de omgeving. Zowel tijdens de ochtend- als avondspits staat het verkeer muurvast. Bewoners en ondernemers vinden de situatie onhoudbaar en willen een snelle aanpak.

FIETSTUNNEL EN MOOIE BRUG

Wethouder Boerkamp van de gemeente Rhenen is blij met de plannen. In het bijzonder is hij opgewekt over de bijdrage voor de fietstunnel. Voor de gemeente was een bijdrage van 5 miljoen erg veel geld, benadrukt Boerkamp.
Maar het oog wil ook wat, zo stelde D66. Bij zo'n grote ingreep moet ook nog nagedacht worden over hoe de brug eruit komt te zien. Een meerderheid van de Staten wil dat nagedacht wordt over de uitstraling van de brug. Die moet passen bij de omgeving als "poort naar de regio".

BOUWSNELHEID

Daarnaast kwam vanuit de Staten wederom kritiek op de planning van de verbreding. De schatting is nu dat de werkzaamheden pas net voor 2025 af zullen zijn. Gedeputeerde Dennis Straat gaat kijken of het project eerder af kan zijn, maar plaatst wel een kanttekening.
"Iedereen wil hem er snel hebben, dat wil het ook college. Maar we moeten ook eerlijk zijn dat er nog behoorlijk wat moet gebeuren." Hij geeft aan dat nog allerlei onderzoeken lopen die moeten worden afgerond. Hij gaat met wethouder Boerkamp in gesprek over waar nog tijd te winnen valt.

GELDERLAND

De provincie Utrecht werkt samen met Gelderland om de brug aan te pakken. In de andere provincie stemmen de Staten volgende week. Als ook uit Gelderland groen licht komt, is de verbreding officieel een feit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.