Centraal Museum hangt Caravaggio's aan de muur

De grafleggin van Christus, zoals uitgebeeld door Caravaggio.
De grafleggin van Christus, zoals uitgebeeld door Caravaggio. © Publiek domein (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - Het Centraal Museum in Utrecht hangt vandaag eindelijk de bijzondere kunstwerken op die jaren geleden al werden aangekondigd. Het gaat om schilderijen van de Italiaanse meester Michelangelo Merisi da Caravaggio, zijn volgelingen in Utrecht en andere Europeanen die zich door de barokschilder lieten inspireren.
In de expositie 'Utrecht, Caravaggio en Europa' stelt het museum in de Utrechtse binnenstad zestig bruiklenen tentoon, waarvan er 46 nog niet eerder in Nederland te zien waren. Een van de topstukken is 'De graflegging van Christus', een 3 meter hoog schilderij uit de collectie van het Vaticaan dat zelden Rome verlaat.
Caravaggio veroorzaakte vanaf 1600 met zijn realistische en contrastrijke werken een ware revolutie in de schilderkunst. Jonge schilders uit heel Europa, onder wie de Utrechters Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst, trokken naar Rome om zijn realistische werk met eigen ogen te zien en ervan te leren.
De overeenkomst tussen beide musea werd bijgewoond door de koning en de koningin.
De overeenkomst tussen beide musea werd bijgewoond door de koning en de koningin. © Johannes Haslinger
Het Centraal Museum werkt samen met het gerenommeerde kunstmuseum Alte Pinakothek in München. De tentoonstelling reist eind maart dan ook door naar Duitsland. De samenwerkingsovereenkomst tussen beide museum werd in 2016 bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Zaterdag komt de koning naar Utrecht om de tentoonstelling te openen. Vanaf zondag is het publiek welkom.
RTV Utrecht was erbij toen de kunstwerken aankwamen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.