Proef met zevenhonderd deelfietsen in Utrecht

© Natalia Pawlak
UTRECHT - De gemeente Utrecht begint komend voorjaar met een proef met deelfietsen. Op verschillende plekken in de stad moeten zo'n zevenhonderd fietsen komen te staan. Samen met de Universiteit Utrecht wordt daarna onderzocht of het gebruik van deelfietsen in de praktijk werkt.
De proef is in eerste instantie gericht op een betere bereikbaarheid van het Utrecht Science Park. Als steeds meer mensen de deelfiets pakken, worden de bussen en de toekomstige tram naar de Uithof mogelijk minder druk. Verder zou het kunnen dat fietsers minder privéfietsen nodig hebben. Daarmee kan de schaarse ruimte in de binnenstad en de fietsenstallingen beter benut worden, is het idee.

DEELECONOMIE

"De deelfiets is één van de manieren om mensen te stimuleren meer te gaan fietsen én om ruimte te besparen", zegt wethouder Lot van Hooijdonk. "Dat is erg belangrijk in een groeiende stad waar de ruimte schaars is. Ik ben daarom blij dat we in Utrecht op grotere schaal gaan experimenteren met deze vorm van deeleconomie."
Utrecht gaat voor de proef in zee met het Deense bedrijf Donkey Republic, dat zijn deelfietsen ook al in zeker veertig andere Europese steden heeft staan. De fietsen kunnen met een app gehuurd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.