Bezwaarprocedure over inspraak in verhuizing van mariniers volgende week

© RTV Utrecht
DOORN - Mariniers vinden dat ze te weinig inspraak krijgen over de nieuwe kazerne in Vlissingen. Een eerder aangekondigde bezwaarprocedure wordt nu in gang gezet. Dat bevestigt een defensiewoordvoerder aan RTV Utrecht. De medezeggenschap van het Korps Mariniers legt volgende week dinsdag hun bezwaren voor aan defensie.
Kern van de zaak is: is de kazerneverhuizing een reorganisatie of niet? Als defensie het een reorganisatie vindt, mag de medezeggenschap over meer delen van die nieuwe Zeeuwse kazerne meepraten. Maar defensie vindt het op veel vlakken geen reorganisatie en dus vervalt die inspraak.

PERSONEEL

Volgens de medezeggenschap heeft de geplande verhuizing van Doorn naar Vlissingen veel gevolgen voor het personeel. Zo kunnen eenheden als de special forces (MARSOF) niet mee naar Zeeland, omdat ze vanuit het midden van het land moeten opereren. Ook is er nog een probleem met personeel dat in een inmiddels gesloten kazerne in Vlissingen zat. Ook zij moeten een plek krijgen in de nieuwe kazerne. Over dit soort zaken heeft de medezeggenschap nu geen vinger in de pap.
Defensie bedrijft struisvogelpolitiek
Vakbond VBM
De bezwaarprocedure wordt niet behandeld door een rechter, maar door een interne club van defensie. Een verslag van die bezwaren gaat naar een admiraal die binnen 6 weken moet beslissen of hij er iets mee gaat doen.
De medezeggenschap wordt gesteund door het College voor Geschillen Medezeggenschap. Zij oordeelden eerder dat de medezeggenschap meer betrokken moet worden bij de verhuizing. Dat advies is niet bindend: defensie kan het naast zich neerleggen. Maar het was een forse tik op de vingers.

POLITIEK

Jef Stassen van vakbond VBM lichtte eerder toe: "Wij vinden dat een verhuizing per definitie een reorganisatie is. En dus moet er volgens de wet inspraak zijn. Defensie bedrijft struisvogelpolitiek. Enerzijds roepen ze het beste met de mensen voor te hebben. Maar als het erover gaat hoe die kazerne gebouwd moet worden, moeten de medewerkers het maar slikken."
Ondertussen lopen nog steeds gesprekken tussen de medezeggenschap van de mariniers en defensie over 60 punten waar de kazerne in Zeeland aan schort volgens hen. Die gesprekken lopen volgens alle betrokkenen voortvarend en er worden ook knopen doorgehakt. Maar toch gaat de bezwaarprocedure nu door. De politiek wacht al het nieuws uit die gesprekken en de juridische gang van zaken af.
De Tweede Kamer gaat aan de hand van de informatie daaruit, de kosten van de nieuwe kazerne en waarom mariniers het Korps verlaten gaan de Kamerleden opnieuw in debat over het besluit uit 2012. Betrokkenen verwachten dat dit niet eerder gebeurt dan in het voorjaar van volgend jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.