RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

2018: het jaar van de weerextremen, maar vooral van de zon en droogte

1/4
UTRECHT - 2018 is het jaar van schaatsen op natuurijsin maart, uitzonderlijk weinig regen, twee hittegolvenen heel veelzon.Zelfs in oktober is het bij het KNMI inde Bilt nog 26,3 graden. Geen grote verrassing dus dat dit jaar de boeken ingaat als zonnigste jaar ooit gemeten.Een jaar van uiterste weersomstandighedendie zich al vroeg na oud en nieuw hebben laten zien.

BEGIN 2018
Het is nog maar negen dagenna de jaarwisselingals Marianne van Kaam haar schuur aan het uitruimen is. Ze woont aan het Inundatiekanaal in Wijk bij Duurstede en omdat het water zo hoog staat, komt ze alleen nog maar met een klein roeibootje van wal naar woonschip. Aan de wal, waar het water oprukt, staat haar schuur. Nog een halve meter erbij en alles in de opslag is drijf en drijfnat.

2018: Hoog water in Wijk bij Duurstede


Het hoogste waterpeil wordt eind januari 2018 gemeten. Met 14,20 meter boven NAP is het al de derde hoogwatergolf die winter. Zo moeten boeren vanwege de hoge stand hun vee uit de uiterwaarden halen van het Waterschap. Ook gaan natuurgebieden op slot om wilde dieren zoveel mogelijk rust te geven.

Dat Nederland en ook onze regio met het water moet meebewegen wordt afgelopenwinter duidelijk. Wanteenmaal in het voorjaareindigteen periode van hoog water enbeginnen plotsklaps droge en warmemaanden.

2018: Droogte vanuit de lucht


'HORRORZOMER'
In mei begint een droge periode waarvan de gevolgen nog altijd zichtbaar zijn. Problemen die zich in het voorjaar, de zomer en het najaar door de lage waterstand voordoenzijn talrijk aanwezig. Zo vertraagt bijvoorbeeld descheepvaart over de Lek. Schepen moeten in colonne varen, of varen helemaal niet omdat de kans te groot is dat ze vast komen te liggen in het zand.

Een 'horrorzomer' volgens het Utrechts Landschap. Want voor de natuur is de situatie penibel. Gras kleurt geel, bosvennetjes drogen op en takken vallen zomaar naar beneden. De landbouw wordt ook getroffen. Boeren wachten nerveus af hoeveel ze eigenlijk kunnen oogsten.

Ook moeten waterschappen in onzeregiodoor de droogte waterstromenandersrondpompen, zoals in De RondeVenen.Omdat erweinig regen valt treedt verzilting op: zeewater stroomt dan te ver landinwaarts. Wanneer dat gebeurtdan veroorzaakt dat schade aan gewassen.

En hoewel enkele maanden eerder een stortvloed aan water tot een extreem hoge stand leidde, is de situatie nu helemaal gedraaid: er is eentekort aan water.Niko Wanders van de Universiteit Utrecht zegt daarom dat er meer aandacht moet komen voor droogtebestrijding. Zeker omdat inNederland de prioriteit op watergebied van oudsher nog altijd ligtop het voorkomen van overstromingen.

En dan gaan we terug naarMarianne van Kaamuit Wijk bij Duurstede. In de winter lag haar boot extreem hoog, nuondervindtze de gevolgen van dedroogte.

2018: Woonboten liggen droog in de zomer


Hetherstel van de droogteis iets van de lange adem, ook is nog onduidelijk wat de precieze invloed isvan de droogte op de natuur. Want ook in de drie herfstmaanden lag de hoeveelheid neerslag ruim onder het gemiddelde.

Dat gemeenten het komende jaarin de buidel moetentasten om het groen te herstellen na de droogteis zeker. Woudenberg laat weten dat het om een bedrag van 20.000 euro gaat. In Leusden gaat het om 11.000 euro.

Vooral Woerden heeft een zilte nasmaak aan de droogte. Die gemeente trekt 150.000 euro uit voor vierhonderd bomen die door de droogte zijn aangetast. Wat Utrecht en Amersfoort kwijt zijn aan de droogteschade is nog niet bekend.

 Droog en heet Droog en heet | Foto: RTV Utrecht / Annet Schut

KNMI VOORSPELLING
Het KNMIheeft het klimaat in de provincie Utrecht onderzocht en publiceerdeeindnovember de resultaten. De conclusie: ons klimaat verandert. Sinds 1901is de gemiddelde temperatuur in de provincie met 2 graden gestegen. De onderzoekers verwachtende komende decenniameer tropische dagen en ook moeten inwoners vanonze regio ervan uitgaan dat er vaker extreme buien vallen.

Wat dat betret is het weer van 2018 misschien wel het nieuwe normaal.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -