Vorst niet nodig voor NK ijsklimmen in Utrecht

© Zout Fotografie
UTRECHT - Een parkeergarage op de Uithof in Utrecht is aanstaande zaterdag het toneel van het Nederlands kampioenschap ijsklimmen. Voor de gelegenheid is een speciale ijsklimwand tegen een parkeergarage gebouwd waar de beste klimmers van het land hun weg zullen klimmen naar de titel.
Wie een winterwonderland verwacht zal van een koude kermis thuiskomen. IJzige temperaturen zijn namelijk niet nodig voor het ijsklimmen: er wordt geen gebruik gemaakt van ijs. De klimmers zullen gaan 'drytoolen', wat betekent dat ze alleen in ijsklimuitrusting de wand zullen bestijgen.
Veel bekenheid geniet de sport in ons platte land niet. Toch wint ijsklimmen aan populariteit. De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) organiseert al vier jaar de Nederlandse kampioenschappen. Daarnaast was het ijsklimmen een demonstratiesport op de Olympische Winterspelen dit jaar in Pyeongchang en wordt het mogelijke een Olympisch sport op de Spelen van 2022. 
De kwalificatieronde start om 13.00 uur en de finale zal om 19.00 uur plaatsvinden. De dag wordt afgesloten met de huldiging van de nieuwe Nederlandse kampioen om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.