Politie Utrecht sprak met vader ID-meisje: nacht cel "meest veilige optie"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse politie heeft een gesprek gehad met de vader van het zestienjarige meisje dat dit weekend een nacht in de cel doorbracht na het tonen van een verkeerde identiteitskaart. Aan hem is uitgelegd dat dit "uiteindelijk de meest veilige optie bleek te zijn", aldus de politie.
Het meisje toonde een portier op de Nobelstraat een identiteitskaart die niet van haar was. Omdat ze geen geldig ID bij zich had is ze aangehouden, melde wijkagent Emile Vermeulen zaterdag op Twitter.
Op social media barste daarna een storm van kritiek los, die begon met een tweet van Henk Westbroek. "Bedankt voor het keihard aanpakken van de Utrechtse misdaad. Terecht dat dit met trots wordt meegedeeld", schreef Westbroek smalend.
De Utrechtse politie legt nu uit dat dat de tweet, met een beperkt aantal tekens, niet de nuance van de situatie weer kan geven. De politie heeft er uiteindelijk voor gekozen haar in de cel te zetten, omdat ze geen contact konden krijgen met een meerderjarige.
"We hebben meerdere malen contact gezocht met haar ouders via verschillende telefoonnummers", schrijft de politie op Facebook. "Agenten in Soest zijn langs haar huisadres gereden waar niemand thuis was. Toen er op geen enkele manier contact te krijgen was met haar ouders, is aangeboden dat het meisje met een meerderjarige vriendin mee mocht."
"Zij wilde geen gegevens van een meerderjarige doorgeven, in dit geval de ouders van een vriendin. Naar aanleiding van een gesprek met het meisje maakten agenten zich zorgen om haar persoonlijke situatie. Zij vonden het daarom geen veilige optie om haar alleen midden in de nacht op straat zetten of thuis te brengen waar niemand aanwezig was", aldus de politie.
Hoe de vader op de uitleg van de politie reageerde is onbekend. Haar moeder had vanochtend in het AD nog geen goed woord over voor de handelswijze van de politie.  Zij vindt het "buiten alle proporties om een kind om zoiets zeven uur in een cel te zetten." Dat het daarbij ging om de veiligheid van het meisje wil er bij de moeder niet in: "Als ze dan zo bezorgd zijn, waarom sturen ze haar dan de volgende ochtend zonder jas in de stromende regen naar buiten? Dit is tegen alle fatsoensregels."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.