Kans op sneeuw en dromen van een witte Kerst

© ANP
UTRECHT - Vorig jaar rond deze tijd was het land bedekt met een pak sneeuw. Nu is het vooral kletsnat en herfstachtig, maar daar komt mogelijk verandering in. De temperatuur daalt de komende dagen flink. Vrijdag is het overdag slechts 1 tot 3 graden. In de nacht gaat het vriezen en daarbij is kans op matige vorst met zeer lokaal waarden beneden de -5 graden.
In het weekend stijgt de neerslagkans en wordt het minder koud. Daarbij is er een kleine kans op wat sneeuw. "Of het daadwerkelijk gaat sneeuwen, zal erom spannen", aldus Weeronline. "De koude lucht van deze week wordt zaterdag verdreven door een neerslaggebied. Gebeurt dat in de avond of nacht, dan kan er (natte) sneeuw vallen. Trekt het neerslaggebied overdag over, dan is het waarschijnlijk te warm en valt er geen sneeuw."

VERWACHTINGEN TEMPEREN

Onze eigen weerman Arie Verrips probeert de verwachtingen wat te temperen. "Liefhebbers van winterweer met sneeuw, laat staan schaatsijs, zullen nog heel wat geduld moeten hebben. Gelukkig voor de laatste categorie mensen zijn er in onze regio tijdens en rond de kersttijd diverse kunstijsbanen opgezet."
Buienradar-weervrouw Amara Onwuka, houdt bij RTL Nieuws ook flink wat slagen om de arm. "De weermodellen zijn het nog niet met elkaar eens over de sneeuw, maar kouder wordt het in ieder geval wel en 's nachts gaat het zeker vriezen."

HOOP OP WITTE KERST

Zelfbenoemd weerkundig strateeg Marc Putto van Weerprimeur is iets stelliger. Hij ziet zelfs toenemende sneeuwsignalen rond de kerstdagen.
De vraag of we een witte kerst krijgen, speelt natuurlijk jaarlijks in december. Het antwoord zal in de toekomst steeds vaker nee zijn, stelt het KNMI. Er is officieel sprake van een witte kerst wanneer in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten.
Het KNMI houdt bij hoe vaak dit sinds 1901 is voorgekomen. En wat blijkt? Het is pas acht keer gebeurd. De laatste keer was in 2010. Opvallend is dat er ook in 2009 een witte kerst was. Lokaal is er wel veel vaker sneeuw gevallen tijdens Kerstmis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.