Provincie wil geurbeleid na stankoverlast Bunschoten

Biogascentrale Bunschoten veroorzaakt al jaren overlast
Biogascentrale Bunschoten veroorzaakt al jaren overlast © RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De provincie Utrecht heeft de eerste stap genomen naar een algemeen geurbeleid. De Statenleden van het CDA hebben hier met een amendement voor gezorgd. De partij wil dat in Utrecht, net als in andere provincies, beleid komt dat stankoverlast voorkomt.
Gisteravond is er in de Statenvergadering gesproken over de Omgevingswet. In deze wet wordt onder meer gesproken over de relatie tussen luchtkwaliteit en gezondheid. Maar volgens het CDA staat er nog niets in over geurhinder. Terwijl in Bunschoten veel zorgen zijn over de stank van een biogascentrale.
Het CDA stelde daarom voor om ook te onderzoeken hoe de provincie Utrecht tot een goed geurbeleid kan komen. Dat voorstel werd door veel partijen gesteund en uiteindelijk unaniem aangenomen.

BIOGASCENTRALE

Het CDA is één van de vele partijen die zich inzet voor de inwoners van Bunschoten. In het dorp wordt namelijk al jaren geklaagd over de geuroverlast van Van de Groep en Zonen. Dat bedrijf maakt van vis- en andere etensresten groen gas, maar daarbij komt regelmatig smerige lucht vrij.
De provincie kondigde eerder al verschillende maatregelen aan om de overlast van de biogascentrale aan te pakken, maar tot nu toe zonder veel succes. Inwoners hebben daarom steeds minder vertrouwen in een oplossing en startten een petitie. En ook leden van de Provinciale Staten stelden schriftelijke vragen over de kwestie aan verantwoordelijk gedeputeerde Mariëtte Pennarts.

ONDERZOEK

De gedeputeerde reageerde direct positief op het voorstel. "Tot mijn schaamte zie ik dat we één van de laatste provincies zijn die werk maakt van geurhinder", reageerde Pennarts. "Des te meer reden om hier direct mee aan de slag te gaan."
Door te onderzoeken hoe de provincie meer grip op de geurhinder kan krijgen, hopen de Statenleden en de gedeputeerde tot een provinciaal geurbeleid te komen. Dat beleid moet in de toekomst geurhinder en stankoverlast voorkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.