Scholieren voeren actie voor behoud klimboom in Dichterswijk

UTRECHT - Vijf meisjes uit de Dichterswijk in Utrecht hebben vanavond gedemonstreerd voor het behoud van een klimboom en een speelveld. De kinderen uit groep 6 van basisschool De Kleine Dichter deden dat bij een inloopavond voor nieuwbouwplannen in hun wijk.
Rosa, Philiene, Lies, Lisa en Isabella leverden zo'n 150 handtekeningen af, die hun oproep ondersteunen. De school staat naast de soepfabriek van Intertaste, ook wel bekend als de Royco-fabriek. Rond de fabriek is de afgelopen vijftien jaar een woonwijk verrezen. De fabriek heeft recent besloten om te vertrekken. Daarom maakt de gemeente plannen maakt voor meer woningen in het gebied.
Als gevolg van die plannen dreigt een klimboom te verdwijnen, net als een voetbalveldje en een veld om honden uit te laten. "Als dat veldje verdwijnt moeten we straks verder lopen als we in de pauze buiten willen spelen", zeggen de meisjes. "En dan hebben we te weinig tijd om te spelen. Ook is het zielig voor de honden, die geen plek meer hebben." Het verdwijnen van de fabriek zelf vinden ze minder erg. "Dan wordt er veel minder CO2 uitgestoten, dus dat is goed!"
De meisjes zijn wel realistisch: ze denken dat de nieuwbouw moeilijk is tegen te houden. "Als de klimboom en het veldje weggaan wordt het wel erg saai. Maar dan willen we graag dicht bij school een nieuwe plek om te spelen, met een paar speeltoestellen." Maar het belangrijkste is toch de boom. Die heeft verder geen bijzondere waarde, behalve dan dat de kinderen van de school er graag in klimmen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.