2018: het jaar van de grote rechtszaken

Rechters in de zaak-Anne Faber.
Rechters in de zaak-Anne Faber. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Bloedstollende ooggetuigenverslagen, aarzelende bekentenissen en gewetenloze verdachten. In de rechtbank in Utrecht kwamen dit jaar vele spraakmakende zaken voorbij. RTV Utrecht pikt vijf van de grootste eruit en blikt terug op een opvallend justitie-jaar.
ZAAK-MICHAEL P.
Eén van de meest schokkende rechtszaken is die tegen Michael P. De 28-jarige man heeft toegegeven dat hij de Utrechtse Anne Faber heeft omgebracht. Tijdens de twee zittingsdagen komen steeds meer gruwelijke details van de fatale ontmoeting tussen Faber en P. naar voren. Een botsing tussen de twee heeft geleid tot het ontvoeren, verkrachten en doden van het slachtoffer.
"De angst die Anne in de laatste momenten van haar leven moet hebben gevoeld, tart alle verbeelding", aldus de officier van justitie. "Hij ging, ook na haar dood, buitengewoon respectloos met haar lichaam om."
De rechtbank veroordeelt P. tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging, de hoogste straf van het jaar in onze regio. Expres wordt niet gekozen voor een levenlangse straf. Dan zou P. geen tbs kunnen krijgen en komt hij mogelijk vervroegd vrij.
P. geeft tijdens de rechtszaak meerdere malen aan dat hij spijt heeft. Maar als hij wordt veroordeeld, gaat hij toch in hoger beroep. De inhoudelijke behandeling daarvan staat gepland op 28 en 29 mei 2019.
ZAAK-BART C.
Een grote juridische verrassing komt in november. Ontuchtpleger Bart C. krijgt van de rechter in hoger beroep 26 maanden gevangenisstraf opgelegd (waarvan 10 voorwaardelijk), maar dit keer krijgt hij geen tbs. In mei had de rechter hem nog veroordeeld tot 20 maanden cel inclusief tbs.
De ondertussen 28-jarige Utrechter heeft zich vorig jaar als pedagogisch medewerker van de buitenschoolse opvang Partou in De Bilt schuldig gemaakt aan ontucht met zeven jonge meisjes. De slachtoffers, tussen de 4 en 10 jaar oud, moesten hem betasten en in zijn kruis trappen. Toch hebben de deskundigen die C. hebben onderzocht bij hem geen pedofilie kunnen vaststellen.
De Utrechter verklaart zelf dat de ontucht door een samenloop van omstandigheden tot stand is gekomen. Hij zegt dat hij zijn kans met de kinderen greep nadat een Bulgaarse prostituee hem hard had getrapt en zijn bankpas had geskimd.
Bart C. spreekt tijdens de ontuchtzaak
ZAAK-SAVANNAH
Angelo S. gaat niet in beroep tegen zijn straf. De 17-jarige jongen uit Den Bosch is in juni veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, voor de dood van de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten.
Savannah verdween een jaar eerder na een afspraak met S. Enkele dagen later werd haar lichaam gevonden in een sloot op een industrieterrein in haar woonplaats.
Het Openbaar Ministerie beschuldigt S. van moord, maar de rechter oordeelt dat daarvoor niet genoeg bewijs is. Toch is de straf van Angelo S. de zwaarst mogelijke straf in het jeugdrecht. De jeugd-tbs is volgens de rechtbank belangrijk, omdat de verdachte langdurige behandeling nodig heeft. Hij heeft narcistische trekken en is agressief als hij zich in het nauw gedreven voelt.
Het OM is tevreden met de uitspraak, maar blijft vinden dat er sprake is van moord.
Angelo S. krijgt de hoogst mogelijke jeugdstraf
ZAAK-KOELEWIJN
In mei hoort Henk Koelewijn dat hij twee jaar de cel in moet voor het mishandelen en opsluiten van sommige van zijn 19 kinderen. De Bunschoter mag ook de komende vijf jaar geen contact opnemen met vier van zijn volwassen kinderen, alle minderjarige kinderen en zijn kleinkinderen.
De man sloeg zijn kinderen met een lat en sloot vijf van hen langdurig op. De rechtbank neemt het Koelewijn kwalijk dat hij zijn fouten niet erkent en dat hij zijn geloof als rechtvaardiging gebruikt. Dat hij ontucht zou hebben gepleegd met zijn dochter kan niet bewezen worden, aldus de rechter. Ook wordt hij vrijgesproken van doodslag op zijn zoon.
De Bunschoter wordt in de media altijd bij zijn volledige naam genoemd. Dat is op zijn eigen verzoek. Ook had de man, altijd gekleed in een traditionele visserskiel met platte pet, er geen bezwaar tegen om gefilmd te worden tijdens de rechtszittingen.
Ook de vrouw van Koelewijn, Diana S., wordt veroordeeld door de rechtbank, tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Ze heeft zelf de kinderen niet mishandeld, maar ze heeft ze niet beschermd tegen de jarenlange agressie van haar man. "U had met ze weg kunnen gaan", aldus de rechtbank.
Beide ouders gaan in beroep tegen hun straf. De zaken van zowel Henk Koelewijn als Diana S. zullen komend jaar door het hof behandeld worden.
Koelewijn veroordeeld tot twee jaar cel
ZAAK-EVERINK
Ook voormalig tenniscoach Mark de J. blijft volhouden dat hij onschuldig is. Naar eigen zeggen heeft hij niets te maken met de dood van zakenman Koen Everink uit Bilthoven.
In januari veroordeelt de rechter De J. tot 18 jaar cel voor de moord op Everink. Zelf claimt hij ontvoerd te zijn door een groep mannen, die vervolgens de 42-jarige zakenman zouden hebben omgebracht.
Pieter Hoogendam, de advocaat van De J., krijgt het voor elkaar dat er extra onderzoek wordt gedaan naar sporen op het moordwapen. Hij hoopt hiermee aan te tonen dat er anderen betrokken zijn bij de moord op Everink.
Het hoger beroep in de zaak dient op vrijdag 15 februari volgend jaar.
RTV Utrecht maakte dit jaar een twee-delige documentaire over de rechtszaak. 'Het Proces' geeft een blik achter de schermen. In het eerste deel wordt advocaat Hoogendam gevolgd. In deel 2 komen de officieren van justitie aan het woord.
18 jaar cel voor moord op Koen Everink

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.