Bewoners Overvecht: "Het Nieuwe Zandpad past niet in onze wijk"

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Bewoners in Overvecht zijn nog steeds fel tegen de komst van een sekszone aan het Nieuwe Zandpad. Ze maken zich grote zorgen over de overlast die ze verwachten. Gisteravond kreeg de wijkraad Overvecht uitleg van ambtenaren van de gemeente Utrecht en maakten ze meteen gebruik van de gelegenheid hun bezwaren opnieuw te uiten.
Vijf jaar geleden is de prostitutiezone aan het oude Zandpad gesloten, vanwege een vermoeden van mensenhandel. Ook de raamprostitutie aan de Hardebollenstraat is gesloten. In de stad Utrecht is dus geen plek meer voor raamprostitutie.

HET NIEUWE ZANDPAD

De gemeente Utrecht heeft een nieuw plan klaar liggen voor een prostitutiezone langs de Einsteindreef in de wijk Overvecht. Op dat Nieuwe Zandpad moeten 162 ramen komen, maar tot op heden is er nog geen exploitant of ontwikkelaar voor de sekszone gevonden.
De gemeente is nu een onderzoek gestart om manieren te vinden alsnog een veilige en schone prostitutiezone te realiseren. Over dat onderzoek hebben de ambtenaren gisteravond een toelichting gegeven aan de leden van de wijkraad en aan bewoners.

WIJKRAAD

"Overvecht is natuurlijk een moeilijke wijk met veel armoede en kwetsbare mensen'', legt voorzitter Els Wegdam van de wijkraad uit. ''Daarom is er ook extra geld in het coalitieakkoord vrijgemaakt om de wijk te verbeteren. Maar hoe wil je rijmen dat je in een wijk die de armste is van de stad, een verbeteringsprogramma opzet en er tegelijkertijd een prostitutiezone creëert?''
De vorige zone werd gesloten wegens mensenhandel. ''Daar zal men extra op gaan letten in de nieuwe zone'', denkt Wegdam. ''Maar er is ook veel criminaliteit omheen. Er worden drugs en wapens verhandeld. De omwonenden hadden last van alle verkeer- en geluidsoverlast, het brengt veel kijkers met zich mee en er stonden brommertjes te draaien, met geschreeuw en gedoe.''
De wijkraad heeft het frustrerende gevoel dat er niets met die klachten wordt gedaan. ''De gemeente luistert absoluut niet naar de wijk. Ze weten al vijf jaar hoe wij erover denken, we hebben meerdere malen onze bezwaren geuit maar het wordt gewoon terzijde geschoven.''
Els Wegdam legt de bezwaren van de Wijkraad uit in Utrecht is Wakker

EMOTIES

Tijdens de vergadering gisteravond lopen de emoties even op, omdat veel bewoners niet begrijpen dat de gemeente juist onderzoek doet om de sekszone wel te realiseren. De zone zal de wijk Overvecht geen goed doen zeggen de bewoners.
"Dit beschadigt de gemeenschap. Dit past niet in de gemeente en dit gaat er niet komen. Ik ga de mensen gewoon wegsturen. In een wijk met heel veel gezinnen. Dit kan gewoon niet."
Een andere bewoner vraagt de gemeente te kijken naar alternatieven, buiten het zicht van de mensen. "Ik fiets, nu het gesloten is, met een gerust hart met mijn kinderen langs het Zandpad. Overvecht is echt een achterstandswijk. Elke positieve inbreng wordt hiermee teniet gedaan. Iedereen is tegen."
De bezwaren van de bewoners en leden van de wijkraad tegen het Nieuwe Zandpad worden opnieuw bij de burgemeester neergelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.