RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bodemonderzoek toont aan: vervuild zand gebruikt in Achterveld

ACHTERVELD - Bij de nieuwbouwwijk Groot Agteveld in Achterveld (gemeente Leusden) is inderdaad vervuild zand gebruikt. Dat blijkt uit een verkennend bodemonderzoek dat de gemeente Leusden heeft laten uitvoeren naar aanleiding van een uitzending van tv-programma Zembla.

In de onderzochte grond werd geen styreen aangetroffen zoals eerder gemeld, maar wel een licht verhoogde concentratie tetrachlooretheen. Een verklaring daarvoor is er niet, zo staat te lezen in de conclusie van het onderzoek. Ook een kleine hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen werd ontdekt in de grond.


TYREEN EN DDT
Het nieuws over mogelijk vervuilde grond kwam via Zembla naar boven. Volgens het programma heeft afvalverwerker Vink vervuilde grond illegaal gebruikt bij het bouwen van woonwijken in Barneveld, Voorthuizen en dus ook in Achterveld.

Het bedrijf liet in 2015 een grote partij grond, verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT, tegen de regels in herkeuren. Daardoor lijkt het op papier schoon. Zembla citeert een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten. In Achterveld gaat het om 34,5 ton bestratingszand dat afkomstig is van Vink.

Afvalverwerker Vink liet eerder aan Zembla weten dat de herkeuring van de grond volgens de regels is verlopen. Desondanks liet de gemeente Leusden de grond onderzoeken. Gisteren werd een bijeenkomst georganiseerd om de bewoners van de wijk in te lichten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -