RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Fout ontdekt bij hertelling stemmen Leerdam: raadslid Van der Leest verliest plek

1/2
VIJFHEERENLANDEN - Tijdens het tellen van de stembiljetten in twee stembureaus in Leerdam zijn vorige maand inderdaad fouten gemaakt. Niet André van der Leest, maar Nald Rietbergen heeft namelijk recht op een raadszetel in de nieuwe gemeenteraad van Vijfheerenlanden.

Direct na de verkiezingen ontstond er twijfel over de uitslag. Daarop werd besloten de stembiljetten van twee stembureaus opnieuw te tellen. Voor de zetelverdeling maakt de verschuiving overigens geen verschil: beide politici zijn van de VVD. Mogelijk heeft de hertelling ook gevolgen voor de lokale partij VHL Lokaal.

NIEUWE TELMETHODE
Na de verkiezingen werd tijdens het tellen een nieuwe methode gebruikt om de telling nauwkeuriger te maken. Deze methode heet 'centraal tellen' en houdt in dat eerst wordt geteld hoeveel stemmen een partij heeft gekregen.

De volgende dag wordt nog eens geteld hoeveel stemmen een bepaalde persoon op de lijst heeft gekregen. Pas daarna volgt een definitieve uitslag in plaats van de nacht ervoor.

TWEE FOUTEN
De gemeenteraad van het nu nog Zuid-Hollandse Leerdam vermoedt dat er toch twee fouten zijn gemaakt bij deze nieuwe methode. "Leerdamse kandidaten hebben geen stemmen gehad bij twee stembureaus", zegt projectleider Bas van Wijk. "Terwijl dat wel heel logisch geweest zou zijn." Voor de VVD en VHL Lokaal kon dit gevolgen hebben. Nu blijkt dat alleen bij de VVD het geval te zijn.

Volgens Van Wijk blijft het tellen van stemmen mensenwerk. "De methode 'centraal tellen' is met name bedoeld dat mensen uitgerust zijn om te kunnen tellen, maar fouten blijven mogelijk."

Vorige maand vonden er verkiezingen plaats voor de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden. Behalve Leerdam, maken ook Vianen (provincie Utrecht) en Zederik (provincie Zuid-Holland) vanaf volgend jaar deel uit van die nieuwe gemeente.

Hertellen in Leerdam


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -