Ruim 1100 vogels in Leersum zetten beste veertje voor: wie is de mooiste van Utrecht?

Wordt dit de mooiste vogel?
Wordt dit de mooiste vogel? © RTV Utrecht
LEERSUM - Een spannende strijd is gaande in Leersum: welke vogels zijn de mooiste van de regio? Ruim 1100 parkieten, dwergpapegaaien en duiven zijn verzameld in de Binder voor het kampioenschap.
Evenzoveel hokjes staan op verschillende stellages in de theaterzaal van het cultureel centrum in het dorp. Het gekwetter overstemt vrijwel alles. Mannen in blauwe shirts brengen de vogels met kooi en al naar de keurmeesters. Daar wordt het spannende oordeel geveld.
Vogels worden gekeurd in Leersum.
In de ruimte met alleen maar mannen weet Bep Crouzen uit Wijchen zich goed staande te houden. Aan alle kanten wordt ze de hemel in geprezen als 'mooiste vrouw van het stel'. Professioneel tuurt ze naar de vogelhokjes voor haar: "Ik heb mooie voor me staan. Maar het is niet de winnaar", lacht Crouzen.

JUBILEUM

Het kampioenschap wordt elk jaar gehouden. Dit jaar organiseert de lokale vogelvereniging De Volière het. Zij vieren hun 40-jarig jubileum en hebben nog een mijlpaal te pakken. De ruim 1100 aanmeldingen zijn lang niet vertoond: "Dat is de laatste jaren niet geweest. Het is heel veel werk, maar we zijn heel trots. Ze gunnen ons de vogels. Dat is super", vertelt een glunderende voorzitter.
Stephan Goes stond gisteren al vroeg op om de vogels voor te bereiden op de keuring. "Om 07.00 uur heb ik het licht aangedaan bij alle kooien. Zo kunnen de vogels wakker worden en rustig eten en drinken. Voordat ze zich van de mooiste kant moeten laten zien bij de keurmeesters. Dan moet je er netjes uitzien, hè."
De jeugd is minder geïnteresseerd in vogels. In dieren sowieso.
Keurmeester Bep
Tientallen keurmeesters uit het hele land zijn verzameld in de Binder om de vogels stuk voor stuk te bekijken. Met een puntenlijstje worden ze beoordeeld. De één op kleur, de ander op vorm. En in een klein stil kamertje verderop op zangkwaliteit. "Ik heb laatst 54 van dezelfde vogels gekeurd, dan zeg je aan het eind van de middag wel: 'een keer wat anders zou aardig zijn'.

LIEFDE

Er zitten veel vogelliefhebbers in één zaal. Ook Bep: "Vroeger had ik van die krielkipjes, toen ik een jaar of zes was. Zo is het begonnen. We hadden duiven thuis en ik woonde op een boerderij. We mochten veel hebben van mijn vader."
Maar die liefde van huis uit, lijkt wat weg te vallen bij jongere generaties. Al heeft deze vogelvereniging er geen last van, Bep merkt dat de jeugd het weinig meer interesseert: "Je moet aan steeds strengere eisen voldoen, met al het dierenwelzijn. Het is een beetje een uitstervend beroep. Het is jammer. De jeugd is minder geïnteresseerd in vogels. En in dieren sowieso."
Bep keurt nog met verve. Met een stokje laat ze de vogel een beetje rond fladderen. "Dit is wel een hele mooie", lacht ze haar collega naast haar toe. "Ik denk dat wij er 70 keuren vandaag. Ik misschien iets minder, omdat jij hier nu zit", hintend op onze verslaggever.
Vanavond wordt duidelijk welke vogels de mooiste van de provincie zijn. De winnaars gaan op de foto met de bloemenkoningin.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.