Topnachten voor spotters vallende sterren

© Andreas Möller, Wikipedia
UTRECHT - De komende twee nachten zijn veel vallende sterren te zien. Het zijn de Geminiden. De meeste sterren vallen komende nacht, de mooiste in de nacht naar zaterdag, verwacht Weeronline. Warme kleding is nodig, want het vriest op veel plaatsen een paar graden.
De piek valt in de nacht naar vrijdag, maar ook in de nacht naar zaterdag zijn tijdens heldere perioden veel vallende sterren te zien. De meteoren zijn gelig van kleur en in de nacht naar zaterdag gemiddeld wat feller dan komende nacht.
Vrijdag rond 06.00 uur 's ochtends schieten zo'n tachtig tot honderd meteoren per uur langs de hemel, is de verwachting. Een uur later zijn er nog zo'n zestig tot zeventig vallende sterren. Wie de sterrenregen wil zien, moet richting het westen kijken. "Niet te laag boven de horizon en niet recht omhoog, maar half hoog'', aldus sterrenkundige Marc van der Sluys.
De omstandigheden zijn gunstig voor de vallende sterren. De maan gaat al vroeg in de nacht onder en de zon komt laat op. Het licht verstoort het schouwspel dus niet.
De Geminiden heten zo omdat het lijkt of de meteoren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). In werkelijkheid zijn het minieme deeltjes steen en gruis van de planeto´de Phaethon. Elk jaar in december komt de aarde door die stofwolk. Als zo'n deeltje in de dampkring verbrandt, zien wij dat als een kort, gelig lichtspoor aan de hemel, een meteoor.
Wie de vallende sterren niet kan zien, krijgt al snel een herkansing. Op 4 januari is de volgende grote sterrenregen. Bovendien is deze dagen de komeet 46P/Wirtanen te zien, als een vage ster. Die zoeft niet langs de hemel, maar schuift elke dag een klein beetje verder.De meteoren van de Geminiden zijn gelig van kleur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.