Blijdschap om koudweerregeling: "Lekker warm, lekker eten, beter dan buiten"

Dakloze Budek in de opvang in Kanaleneiland
Dakloze Budek in de opvang in Kanaleneiland © RTV Utrecht
UTRECHT - Een stuk of 25 veldbedden, net beslapen en de slaapzakken er nog rommelig op. De gebruikers zijn inmiddels al naar een andere ruimte in het gebouw in Kanaleneiland. Voor het ontbijt.
Het is de eerste keer deze winter dat de koudweerregeling in Utrecht weer van kracht is. In Kanaleneiland hebben 24 mensen gebruikgemaakt van de noodvoorziening. Die gaat in als de gevoelstemperatuur onder nul is.
"Maar er zijn meer plekken in Utrecht waar dak-en thuislozen worden opgevangen, zegt Mirjam Goedjaar van Stichting De Tussenvoorziening. Daar zijn vannacht 105 plekken bezet geweest.
Een van de mensen die vannacht een warm bed vond aan de Koningin Wilhelminalaan was Budek. In de ontbijtzaal is hij zichtbaar blij met de opvang. "Lekker warm, lekker eten. Beter dan buiten toch", zegt hij met een vriendelijke stem met een sterk Pools accent.

ECHT KOUD

Hij heeft perioden gehad dat de winter een stuk harder voor hem was. Dat hij gedwongen werd om in het bos te slapen. "In een oude tentje, kapot. Echt, echt koud!"
Lang om zijn ontbijt op te eten heeft Budek niet. Om acht uur moet hij weer buiten staan. Tegelijkertijd lopen anderen naar binnen voor de dagopvang. Maar daar kan Budek als buitenlander geen aanspraak op maken.
August wel. Hij komt voor de dagbesteding. "Zwerfafval ga ik ophalen. Met een tang." Hij weet hoe het is voor Budek. August heeft een jaar lang geen huis gehad. Inmiddels heeft hij weer een dak boven zijn hoofd.
Budek (l), August (m) en Mirjam(r)
Budek (l), August (m) en Mirjam(r) © RTV Utrecht
Toch is er een plek waar ook Budek heen kan, van het Leger des Heils aan de Oudegracht. Maar beter is het als er wat verbetert aan de huisvesting voor mensen met weinig geld, zegt Mirjam Goedjaar. "De huizenproblematiek is groot in Utrecht. Huren zijn toch vaak hoog. We hopen dat er meer gebouwd gaat worden de komende jaren. Zodat er doorstroming komt en mensen ook vanuit de opvang op den duur een zelfstandige woonplek kunnen krijgen."
August knikt. "Alles is weer een beetje op orde. Het gaat de goede kant op. Ik loop naar voren, niet naar achteren." Budek is zover nog niet. Maar voor nu is hij blij dat hij een beetje uitgerust en met wat eten in de maag weer naar buiten kan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.