OM eist 28 jaar cel voor 'meedogenloze' liquidatie van broer kroongetuige

© ANP
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie heeft 28 jaar celstraf geëist tegen Shurandy S. uit Hilversum voor het doodschieten van Reduan B., de broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B.
S. heeft bekend dat hij Reduan B. op 29 maart doodschoot op zijn werk in Amsterdam-Noord. Dat was een week nadat bekend werd dat zijn broer, Nabil B., kroongetuige werd in een groot onderzoek van het Openbaar Ministerie naar een andere liquidatie.
Het OM noemt de moord meedogenloos. Reduan B. was volgens het OM een hardwerkende ondernemer, die zelf geen enkele connectie had met de georganiseerde misdaad. Liquidaties in het criminele milieu gebeuren helaas vaker, zegt het OM. Maar het is voor het eerst dat een onschuldige burger doelbewust wordt vermoord, enkel en alleen omdat zijn criminele broer heeft besloten met justitie samen te werken.
Volgens het OM is de moord daarom ook "een regelrechte aanslag op het Nederlandse strafrechtsysteem", omdat het de opsporing van gevaarlijke criminelen lastiger maakt. Iemand die meewerkt met justitie, moet nu ook vrezen voor het leven van zijn familieleden.

BEWIJS

De verdachte kon vandaag niet anders dan bekennen, want er was een overvloed aan bewijs tegen hem. Hij deed zich voor als sollicitant bij het bedrijf van het slachtoffer en schoot hem vervolgens van dichtbij neer. Dat is allemaal vastgelegd op camera.
Daarna leek S. te improviseren. Hij liet een handschoen met dna achter. Ook werd zijn dna gevonden op de gebruikte vuurwapens en in de vluchtauto.
S. ging na de moord gewoon naar z'n werk en deed daar alsof er niets gebeurd is. Zijn collega's beschreven hem als 'een beetje afwezig'. Ook de volgende dag ging hij gewoon weer naar zijn werk, er rekening mee houdend dat hij zou worden aangehouden.
Volgens S. verkeerde hij in een roes en ging het op dat moment erg slecht met hem. Hij was verslaafd aan drugs en had allerlei problemen.

OPDRACHTGEVERS ONBEKEND

Over de opdrachtgevers van de liquidatie wil S. niets kwijt. Hij kent ze van vroeger. Enkele maanden voor de moord zou hij hebben gezegd wel bereid te zijn om mogelijk iemand te liquideren. Volgens S. dacht hij niet dat het ooit serieus zou worden. Toen het dat wel werd, kon hij niet meer weigeren, zegt hij.
De schutter zegt dat hij niet wist dat het beoogde doelwit de broer van kroongetuige Nabil B. was. Ook zegt hij dat hij niet wist dat het OM beschikte over een kroongetuige in een groot liquidatieonderzoek.

FAMILIE IS BOOS EN VERBITTERD

De familie van Reduan en Nabil B. volgde de rechtszaak vandaag vanaf een geheime locatie vanwege hun veiligheid. In hun slachtofferverklaring, die ze via een audioverbinding aflegden, klonk groot verdriet en bitterheid door.
Volgens zijn zussen heeft juist Reduan steeds gewaarschuwd voor de gevolgen van de kroongetuige-rol van broer Nabil. Hij was daarbij vooral bang voor de veiligheid van hun moeder. "Maar de logheid van de overheid heeft uitgerekend hem niet kunnen beschermen."
Ook gaven ze aan woedend te zijn op de dader. "Je bent je eigen familie en hachje aan het redden en beschermt de opdrachtgevers door te zwijgen", zeiden ze. De familie hoopt dat S. de hoogst mogelijke straf krijgt en nooit meer vrijkomt.

UITSPRAAK

Het laatste woord vandaag was aan de verdachte zelf. "Niet dat het iets afdoet aan het leed van de nabestaanden, maar ik heb ontzettend veel spijt. Dat was het", was zijn reactie.
De rechtbank gaat de zaak nu verder bekijken. De uitspraak komt in verband met de feestdagen wat later dan gebruikelijk: 10 januari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.