Burgemeester Bunschoten-Spakenburg wil zichzelf opnieuw uitvinden

Burgemeester Van de Groep wordt voor de derde keer beëdigd
Burgemeester Van de Groep wordt voor de derde keer beëdigd © gemeente Bunschoten
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Geen inwoner van Bunschoten-Spakenburg die hem niet kent. De altijd vriendelijke, en vaak ook grappige burgemeester van het vissersdorp, Melis van de Groep. Vaak te zien in het dorp, maar toch wil hij zichtbaarder zijn. En daar krijgt hij langer de tijd voor.
Willibrord van Beek was na zijn voorgangers Staal en Robbertsen gisterenavond de derde Commissaris van de Koning die Van de Groep heeft beëdigd. Al waren zijn collega's toen nog in dienst van de koningin. Twaalf jaar is Van de Groep inmiddels burgemeester. Hij mag daar nu zes jaar aan vastplakken.
Het was zijn vrouw die hem het zetje naar de politiek heeft gegeven, vertelt Van de Groep bij de officiële start van zijn derde termijn. Zijn vrouw Menny had 39 jaar geleden de Bunschoter op tafel gelegd en gezegd dat zijn baan voor de toekomst in de krant stond: leerling-ambtenaar bij de gemeente Bunschoten.
Leerling-ambtenaar werd leerling-wethouder, en leerling-wethouder werd leerling-burgemeester. Van de Groep kent het ambtelijk apparaat in zijn dorp door en door. Hij is blij en dankbaar dat hij burgemeester mag zijn. Vooral ook omdat er geen enkele andere gemeente is waar hij dit ambt zou willen doen.
Uit zijn derde benoeming zou je kunnen afleiden dat hij succesvol is in wat hij doet. Toch wil Van de Groep zichzelf blijven vernieuwen. Hij en de afdeling communicatie hebben daar een catchy woord bij bedacht: Van de Groep gaat voor het burgemeesterschap 3.0.
Gekscherend natuurlijk, maar hij vindt wel dat hij niet op de automatische piloot door kan gaan. "Ik kijk ook om me heen, en denk: "waar zit mijn gemeente op te wachten." Dat kijken heeft erin geresulteerd dat hij wat minder taken krijgt dan in zijn vorige termijnen.
"Ik krijg de ruimte om nog meer in de samenleving te zijn, voor de verbinding tussen het bestuur en de inwoners", zegt Van de Groep. "En daarnaast is het voor een gemeente als Bunschoten belangrijk om veel energie te steken in samenwerking. Als kleinere gemeente kun je niet alles alleen, maar we willen wel heel graag zelfstandig blijven. Dus mijn taak in de regio wordt ook groter."
Bunschotense burgemeester Van de Groep in Utrecht is Wakker over zijn derde ambtstermijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.