Margreet: Terugblik op 2018, de Doornsche IJsclub

Margreet en voorzitter Auke
Margreet en voorzitter Auke © RTV Utrecht
DOORN - Nog een paar weken blikt Margreet terug op het nieuws van het afgelopen jaar. Een jaar met een wel heel afwijkend weertype. Zo werd 2018 het zónnigste jaar ooit gemeten, maar daarnaast hadden we ook een verbluffend koude winter. Topdrukte voor de Doornsche IJsclub dus.
En ze hadden het al zo druk bij de IJsclub in Doorn! Zo bestonden ze dit jaar 110 jaar en moest tijdens de zomer de hele onderlaag vernieuws worden. In Doorn schaatsen ze namelijk niet op ondergelopen land of een vijvertje, maar op een spiegelgladde skeelerbaan van asfalt. En in die baan zaten 'bubbeltjes' en dus moest de asfaltlaag vervangen worden.
Ik houd mijn oog vooral op het weer in het Oosten. Als ik zie dat het in Rusland en de Oekraïne opvallend koud is en de wind komt onze kant op, dan wordt het ijstijd!
Theo Schippers, ijsmeester

HELE NACHT DOORBUFFELEN

De ijsmeester van Doorn - Theo Schippers - is de hele winter druk met het weer: "Ik kijk vooral naar het Oosten. Wat doet het weer in Rusland en de Oekraïne. Daaraan kan ik wel een beetje zien wanneer de kou naar ons toe komt. Met een paar graden onder nul komen wij al een heel eind. In teams rijden we het water  in rondjes op de baan. Met een hele nacht buffelen hebben we dan een prachtige ijsvloer."
De IJsclub is een baken in het dorp. Voorzitter Auke Porte legt uit: "Wij verkopen ieder jaar abonnementen. Dan gaan we langs de deuren. Weet je, heel veel mensen die allang niet meer zelf de baan op gaan, kopen dan tóch een abonnement. De ijsbaan is zó belangrijk voor het dorp, dat weet iedereen."
De Doornsche IJsclub kijkt terug op een mooi jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.