Onderzoek naar arrestatie Michael P. overbodig, oordeelt hof

© Beeldbewerking RTV Utrecht
UTRECHT - Getuigen die betrokken waren bij de arrestatie van Michael P. hoeven niet gehoord te worden over vermeende misstanden tijdens de aanhouding. P., die is veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber, zegt dat hij klappen heeft gekregen en dat hij als arrestant niet op zijn rechten is gewezen.
De 25-jarige Anne Faber uit Utrecht verdween vorig jaar tijdens een fietstocht van Utrecht via Baarn naar Den Dolder en Huis ter Heide. Haar lichaam werd twee weken laten gevonden in de bossen bij Zeewolde, nadat P. de politie naar haar provisorische graf had gewezen. Michael P., die in een forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder zat, werd veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs. Zijn hoger beroep staat gepland op 28 en 29 mei 2019.
P. wilde dat zes medewerkers uit de top van het OM Midden-Nederland en de politie Midden-Nederland ondervraagd zouden worden om uit te vinden of zij opdracht hadden gegeven om de verdachte hard aan te pakken. Het Gerechtshof in Arnhem heeft vandaag geoordeeld dat nader onderzoek naar de arrestatie niet nodig is. Volgens het hof blijkt op geen enkele wijze dat het OM en de politie bewust fysiek geweld hebben laten toepassen of daar achteraf mee hebben ingestemd.
Wel mag P. een getuige laten ondervragen over dingen die P. heeft gezegd in de maanden voor de dood van Anne Faber. Volgens het hof kan dat van belang zijn voor de vraag of er sprake is van een opgezet plan om haar om het leven te brengen. Ook mag P. opnames van politieverhoren aan het dossier laten toevoegen.
Het Openbaar Ministerie heeft gevraagd of de seksuele belevingswereld van P. opnieuw onderzocht kan worden. P. heeft daarmee ingestemd en het hof vindt dat onderzoek ook noodzakelijk. De verdachte gaat daarvoor opnieuw naar het Pieter Baan Centrum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.