Ademhalingsproblemen en hoofdpijn na een duik in het Amerfsoortse zwembad Amarena

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - Meerdere bezoekers van zwembad Amarena in Amersfoort hebben de afgelopen maanden gezondheidsklachten gehad. De klachten variëren van hoofdpijn tot ademhalingsproblemen.
"Sommige zwemmers van zwemvereniging ZPC hebben noodgedwongen hun training moeten staken", zegt ZPC-voorzitter Wim Oosterboer in het AD. Volgens Oosterboer is het aantal klachten de afgelopen weken opgelopen tot zeker tien. Dat loopt volgens hem synchroon met de daling van de temperatuur.
De gemeente is eigenaar van het in het voorjaar geopende sportcomplex Amarena. Voor de klachten van de zwemvereniging is een oorzaak, zegt een woordvoerder in de krant. "De inregeling van de luchtbehandelingsinstallatie past zich aan aan de seizoenen, maar moet gezien het feit dat het bad pas in april geopend is nog het een en ander leren." De gemeente stelt dat deze problemen sinds dit weekend zijn opgelost.
Maar ook vóór de meldingen van de zwemvereniging kwamen er klachten van gebruikers van het bad, over hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Dat komt volgens de gemeente door het gas chloroform. "De waterbehandelingsinstallatie regelt zich gaandeweg in, omdat deze zich moet aanpassen aan drukte en temperatuur in het bad." De concentratie is wettelijk gezien nooit te hoog geweest en ook hier is het aantal klachten afgenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.