Diakonessenhuis test game-handschoen als behandelmethode

© Diakonessenhuis
UTRECHT - Het Utrechtse Diakonessenhuis gaat een handschoen uit de game-industrie testen. De virtual reality-handschoen moet aandoeningen aan hand- en polsgewrichten gaan meten. Met behulp van systemen die bewegingen tot op de millimeter nauwkeurig kunnen meten hopen specialisten veel nauwkeuriger te kunnen meten dan nu het geval is.
De handschoen is in eerste instantie ontwikkeld om te gebruiken in computerspelletjes. In de handschoen zitten gevoelige sensoren die draadloos communiceren met een computer of telefoon. In januari start de ontwikkeling van software die het apparaat geschikt maakt voor medische doeleinden. De metingen moeten de bewegingsmogelijkheden van patiënten in beeld brengen.
Een computer registreert bewegingen van de handschoen

WINST

Traumachirurg Mark van Heijl van het Diakonessenhuis is er van overtuigd dat de handschoen veel nauwkeuriger en sneller inzicht geeft dan de huidige testmethoden. "Maar de grootste winst zit denk ik in de vergelijkbaarheid. Op dit moment worden nog verschillende behandelingen gegeven voor eenzelfde type aandoening. Straks kunnen we de resultaten van verschillende behandelmethoden vergelijken en makkelijker de beste behandelmethode vaststellen."
De test gaat een jaar duren en is een aanvulling op handmatige metingen. Op die manier lopen patiënten volgens het ziekenhuis geen enkel risico. De bedoeling is dat in een latere fase het ook mogelijk wordt de ontwikkeling van het genezingsproces van patiënten in beeld te brengen met de handschoen
Virtual reality-handschoen in het ziekenhuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.