Rechter verbiedt staking bij PostNL

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Bij PostNL mag de komende weken niet gestaakt worden. Vakbond FNV had acties aangekondigd om hun eis voor een betere cao kracht bij te zetten. Maar in een kort geding dat PostNL tegen de vakbond had aangespannen, heeft de rechter geoordeeld dat er niet mag worden gestaakt.
De rechter vindt dat stakingen in de drukke decembermaand tot "onevenredige schade en risico's leiden". Volgens PostNL zouden stakingen miljoenen euro's aan directe schade opleveren. Ook zouden consumenten ernstig gedupeerd raken door de vertraging van post en pakketten.
In een reactie op de uitspraak van de rechter zegt bestuurder Deleij van FNV het oneens te zijn met het oordeel. "Maar FNV volgt de uitspraak uiteraard op." De bond voegt eraan toe dat veel werknemers het kort geding dat PostNL heeft aangespannen, beschouwen als een onaanvaardbare vorm van intimidatie die niet past bij een bedrijf dat zich altijd als sociaal profileert.

PREMATUUR

Andere vakbonden hebben eerder al aangegeven dat ze de aangekondigde acties van FNV prematuur vonden. Ze gaven aan dat de onderhandelingen met PostNL nog in volle gang zijn. Ook de rechter voerde dat vandaag aan als argument voor het verbod.
Vakbond FNV gaat nu met de leden bespreken hoe het PostNL onder druk gaat zetten om te komen tot een cao die de bond tevreden stemt. FNV is al lange tijd met PostNL in conclaaf over arbeidsvoorwaarden en geld. Begin september werd het werk nog neergelegd in het sorteercentrum in Nieuwegein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.