Overvechters balen van zure poeplucht

© Google Street View
UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Overvecht klagen over poeplucht. De lucht komt van de waterzuiveringsinstallatie die grenst aan de wijk. De installatie wordt verbouwd en moet in april klaar zijn. Maar Tamara van Tessel uit Overvecht is er helemaal klaar mee. Ze woont al een jaar in de stank.
"Ik doe 's ochtends het raam open, maar die kan dan gelijk weer dicht. Het is gewoon niet te harden", vertelt Tamara, "Drie á vier keer per week hangt er hier rioollucht in de wijk. Al zeg ik maar gewoon strontlucht. Mijn kind zegt 's ochtends als hij wakker wordt gelijk dat zijn kamer stinkt."
Stankoverlast in Overvecht
En het klopt. Wanneer RTV Utrecht een luchtje komt scheppen bij winkelcentrum Overvecht, ruiken we een soort zure poeplucht. "Dat komt omdat we aan het verbouwen zijn", vertelt Maarten Boersen van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, "De nieuwe waterzuivering werkt met een ultramodern systeem waardoor we minder energie verbruiken en ook minder geur gaan verspreiden. Maar we zijn pas in het voorjaar helemaal klaar. En tot die tijd ruik je de oude installatie nog."

"RUIKT ECHT NAAR POEP"

Rachel Streefland-Driesprong van de ChristenUnie snapt dat bewoners zich niet lekker voelen in de vieze lucht. "Het ruikt echt gewoon naar poep. En dat maakt het heel onaangenaam. Het is daarom erg belangrijk dat mensen klachten goed melden. Dan kunnen we daar iets mee doen."
Daar is Maarten Boersen het mee eens. Hij benadrukt dat het waterschap graag in gesprek gaat met mensen die stankoverlast ervaren. "U kunt een mail sturen naar nieuwbouw_rwziutrecht@hdsr.nl of even bellen naar (030) 634 57 00. Als je bijhoudt wanneer je de stank precies rook, dan kunnen we daar ook misschien iets mee om het op te lossen."
Maar Tamara is er klaar mee. Het liefst wil ze weg uit de stank. "Op mijn werk zei pas een collega dat er een muffe geur om me heen hangt. Nou, dat kan wel kloppen als je de hele dag in de stank woont. Ik schaam me daar echt voor. Helaas sta ik pas 3 jaar ingeschreven voor een woning. Ik kan hier dus niet weg.".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.