Bunschoten: arbeidsmigranten huisvesten, maar ook strenger handhaven

Het ontwerp van het tweede Polenhotel
Het ontwerp van het tweede Polenhotel © Veluws Ontwerpburo
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeenteraad van Bunschoten heeft de Startnota Arbeidsmigranten unaniem aangenomen. Volgens burgemeester Melis van de Groep is deze nota hét aanknopingspunt voor een beleid rondom de vele arbeidsmigranten in het dorp.
De gemeente heeft hiermee besloten de gemaakte regels rondom arbeidsmigranten te gaan handhaven. Ook gaat de gemeente meewerken aan de huisvesting van driehonderd kortblijvende arbeiders binnen het dorp.

GEWELD EN OVERLAST

In de gemeente Bunschoten waren eerder meerdere gewelddadige incidenten, waarbij vooral Poolse arbeiders betrokken waren. Dit bracht veel teweeg in het dorp. Toch staat in de nota dat de gemeente blij is met de Oost-Europese arbeiders, omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale economie.
Daarom wil Bunschoten meewerken aan de huisvesting, maar om overlast te voorkomen ook strenger gaan handhaven. Zo is eerder afgesproken dat de arbeiders niet met meer dan vier personen in een huis mogen wonen. Deze regels worden nu nog massaal overtreden en dat moet veranderen.

POLENHOTEL

Het toestaan van een extra Polenhotel, waar arbeidsmigranten tijdelijk worden gehuisvest, moet de druk op reguliere woonhuizen in het dorp verlichten. Gisteravond hebben raadsleden dan ook een eerste stap gezet naar de komst van een arbeidsmigrantenhotel naar de Celsiusweg. Voor deze locatie ligt op dit moment een aanvraag. De raad heeft een 'ontwerp verklaring van geen bedenkingen' aangenomen.
Toch waren er veel vragen over de komst van een tweede hotel. Zo zijn omwonenden en omliggende bedrijven niet blij met hun eventuele nieuwe buren. Zij ervaren nu al overlast van het eerste Polenhotel aan de Amersfoortseweg. De politieke partijen benadrukten daarom dat toezicht op deze locaties erg belangrijk is. Ook wil de raad jaarlijks evalueren om te zien of de hotels een succes zijn.

ONDUIDELIJK

Bij een eerdere vergadering klaagden de raadsleden over de onduidelijke cijfers in de startnota. De gemeente heeft ondanks een onderzoek een slecht beeld van de hoeveelheid arbeidsmigranten die in Bunschoten-Spakenburg wonen en werken.
Toch is de burgemeester blij dat er met het aannemen van het voorstel een start gemaakt kan worden met het aanpakken van de problemen. "Het gewoon gaan doen is volgens mij een goed uitgaanspunt", stelde Van de Groep. De gemeente wil de cijfers en het beleid tussentijds aanvullen en bijschaven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.