Misbruikslachtoffer basketbalcoach: "UBall heeft zich nooit zorgen om mij gemaakt"

© GonchoA, Flickr (CC)
UTRECHT/MIJDRECHT - De Utrechtse basketbalvereniging UBall gaat een vertrouwenspersoon binnen de club aanstellen om misbruik in de toekomst te voorkomen. De vereniging doet dat naar aanleiding van het verhaal van een slachtoffer, dat vandaag naar buiten is gekomen in dagblad Trouw.
De 21-jarige Luuk, die twee jaar lang onder de veroordeelde basketbalcoach Edmar D. uit Mijdrecht trainde, neemt het UBall kwalijk dat zijn oude club zich nooit zorgen om hem heeft gemaakt.
"Ik snap dat het gezichtsverlies is. Maar een professionele club die vooropstaat als er prijzen in ontvangst genomen worden, moet ook crisisberaad houden als zoiets gebeurt. Ga naar de leden, vraag om het te vertellen, vraag om te helpen", zegt hij in gesprek met Trouw.

KLEEDKAMERREGELS

Luuk vertelt in het artikel onder meer hoe Edmar een regel instelde dat de jongens binnen tien minuten aangekleed moesten zijn, terwijl de coach zelf dan nog aanwezig was in de kleedkamer. Door die regel moeten de jongens zich wel omkleden waar hij bij is.
"Als de coach zei 'ga op je kop staan', dan deed je dat. Hij was de persoon die je goed ging maken. Je wilde niet dat hij een slechte indruk van je kreeg. Topsport zat in de kleine dingen, dat werd je altijd zo verteld. Als jij niet in tien minuten uit de kleedkamer was maar in elf, dan was dat iets heel ergs."

SIGNALEN NIET OPGEVANGEN

UBall reageert "geschokt" op het verhaal van Luuk. "Het verhaal van Luuk grijpt personen binnen en buiten de vereniging persoonlijk aan", zegt bestuurder John Voppen in de krant.
"We zijn als vereniging niet in staat geweest om de signalen op te vangen en hem het vertrouwen te geven om met ons in gesprek te gaan. Wij gruwen ervan dat hij deze vreselijke maatregelen, zoals binnen tien minuten douchen en aangekleed zijn, heeft kunnen invoeren. Het is goed dat Luuk sportverenigingen waarschuwt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.