RIVM: Meer griep bij nachtdiensten in het ziekenhuis

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - Ziekenhuismedewerkers die geregeld nachtdiensten draaien, hebben twintig procent meer kans op griep- en luchtwegklachten dan personeel dat alleen overdag werkt. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek onder bijna zeshonderd medewerkers van zes ziekenhuizen.
Het RIVM uit Bilthoven vroeg de verpleegkundigen, artsen, verzorgenden en paramedici om een half jaar lang in een speciale app bij te houden of ze verkouden waren, koorts hadden of bijvoorbeeld moesten hoesten.
Het ziekenhuispersoneel dat geregeld tussen 0.00 en 06.00 uur werkt, gaf vaker aan verkouden of bijvoorbeeld grieperig te zijn. Daarnaast bleken ze ook ernstigere klachten te rapporteren dan dagwerkers.

VERHOOGD RISICO

De Gezondheidsraad stelde in 2017 dat (langdurig) nachtwerk leidt tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het RIVM doet momenteel een groot onderzoek naar nachtwerk en gezondheid. Daar werken verschillende ziekenhuizen aan mee, waaronder UMC Utrecht. De vandaag gepubliceerde studie maakt onderdeel uit van dat onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.