WOinActie demonstreert opnieuw tegen onderwijsbezuinigingen

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - In Den Haag wordt vandaag opnieuw actie gevoerd tegen de bezuinigingen voor universiteiten. Protestbeweging WOinActie demonstreert omdat de Tweede Kamer heeft besloten de bezuinigingen op het hoger onderwijs door te zetten.
In het regeerakkoord staan bezuinigingen van zo'n 170 miljoen op de universitaire sector die ervoor moeten zorgen dat er efficiënter gewerkt gaat worden. Daarnaast zijn er tijdens Prinsjesdag extra bezuinigingen bekendgemaakt van 19 miljoen. "Dat is helemaal het verkeerde signaal", zegt Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek aan de Universiteit Utrecht. "We geven aan dat we in plaats van nog meer bezuinigingen een injectie van investeringen nodig hebben, omdat de werkdruk veel te hoog is. Dat heeft negatieve gevolgen voor het onderwijs en het onderzoek."
Volgens de actievoerders wordt de werkdruk door de bezuinigingen onhoudbaar. Ook dreigt de kwaliteit van het onderwijs in gevaar te komen, zeggen de actievoerders. Niet alleen hoogleraren en docenten demonstreren vandaag, ook studenten sluiten zich aan. Zij beginnen ook te merken dat docenten geen tijd meer hebben voor extra begeleidingen of uitgebreide feedback, aldus Robeyns.
De situatie is onhoudbaar geworden, zegt WOinActie. "Heel veel collega's krijgen een burn-out en worden ziek", zegt Robeyns. "Eerder dit jaar sprak ik de bedrijfsarts die zegt dat hij gealarmeerd was door wat hij zag. Het kan zo niet verder, alleen is de vraag of wij moeten blijven demonstreren en deze argumenten op tafel leggen of dat eerst de wijsheid bij de beleidsvoerders komt en dat ze inzien dat ze hier iets aan moeten doen. Niet alleen maar zeggen dat ze ons probleem erkennen, maar het ook echt aanpakken."
De demonstranten komen vanmiddag om 13.00 uur samen op de Koedam in Den Haag. WOinActie verwacht zo'n duizend actievoerders. Onder hen ook studenten, ondanks dat er vandaag ook tentamens zijn. Voor studenten die door de demonstratie hun tentamen missen is een oplossing bedacht. De studenten kunnen zich beroepen op overmacht en verliezen daarmee niet een tentamenkans.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.