Emoties lopen hoog op over Baarnse struik

© Caspar Huurdeman
BAARN - In alle vroegte hebben drie bewoners van de Kinsbergenlaan in Baarn het vandaag opgenomen voor hun geliefde taxusstruik. De gemeente is bezig het plantsoen te renoveren, tegen het zere been van een aantal buren. "We waren net op tijd, er was al een tak afgebroken".
Om 8.00 uur vanmorgen werden de buren gealarmeerd door het geluid van de werkzaamheden. De renovatie van het plantsoen begon dinsdag al, maar volgens planning zou de taxus vandaag worden weggehaald. Na een woordenwisseling met de uitvoerder werd besloten de struik vooralsnog te laten staan.

HEKWERK

Sinds Jan Kees Castelein twaalf jaar geleden in de Kinsbergenlaan kwam wonen, verzorgt hij vrijwillig het aanwezige groen. "Wij kijken tegen deze grote taxusstruik aan en willen hem per se behouden. Anders kijken we straks tegen het hekwerk van de buren aan."
De taxus zou eigenlijk vandaag verdwijnen.
De taxus zou eigenlijk vandaag verdwijnen. © Caspar Huurdeman
Volgens Maddy Castelein heeft er geen overleg plaatsgevonden met de mensen in de straat. "Het plan moest koste wat kost doorgevoerd worden."
Bewoner Maddy Castelein wil de taxus behouden

VEILIGHEID

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de renovatie in samenspraak met de bewoners tot stand is gekomen. Het nieuwe plantsoen is nodig om het gevoel van veiligheid te vergroten. In het verleden zijn in de straat inbrekers actief geweest en die zouden zich makkelijk kunnen verstoppen tussen de bomen en de struik. De boze bewoners spreken van een kaalslag, ook al komen er nieuwe minder hoge struiken voor in de plaats.
De taxusstruik staat er dus nog, maar of dat zo blijft is onduidelijk. Het groenbedrijf laat de discussie over de oplossing graag over aan de gemeente en de bewoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.