UU roept hulp van vrijwilligers in bij analyse eeuwenoude brieven

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De Universiteit Utrecht gaat brieven van geleerden van vroeger analyseren om meer te leren over hun sociale netwerken. Om al deze brieven uit bijvoorbeeld de Gouden Eeuw in kaart te brengen wordt de hulp ingeroepen van vrijwilligers.
Wie schreef met wie? Vanuit welke plaats? En wanneer? Door antwoord op deze vragen te krijgen wil de universiteit meer leren over het sociale leven van geleerden uit de 16e tot en met de 18e eeuw. "Zo kunnen we zeg maar het Facebookgebeuren van die eeuwen reconstrueren", zegt projectleider Dirk van Miert van de Republiek der Letteren.

TIENDUIZENDEN BRIEVEN

"Heel veel mensen lieten hun eigen brieven drukken, dus die publiceerden ze zelf. En die boeken hebben we nog steeds." Het gaat volgens Van Miert om vele tienduizenden brieven. Veel daarvan is nog nooit eerder bekeken.
"We gaan vooral uit van geleerden-brieven. Dus brieven tussen wetenschappers, historici en geneesheren. Dat soort mensen. Maar er staat in die brieven, net als in onze e-mails eigenlijk, ook vaak veel persoonlijk nieuws."

ALLE HULP WELKOM

Om al die brieven in kaart te brengen, doet de universiteit een beroep op het publiek. Zij worden gevraagd om de ingescande brieven te bekijken en vervolgens te noteren door wie het geschreven is, naar wie de brief gestuurd werd en wanneer en waar dat was. Wie mee wil helpen, kan zich melden op het crowdsource-platform van de universiteit.
"Iedereen met belangstelling voor geschiedenis of brieven kan meedoen: van mensen die graag iets willen doen met hun middelbare-schoollatijn tot studenten die meer willen weten over Franse brieven uit de Verlichting", laat de universiteit weten. "Alle hulp is welkom!"
Dirk van Miert van de Republiek der Letteren over het project

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.