400 kerststallen in Oudewater: "Als Jozef, Maria en het kindje Jezus er maar in zitten"

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Je hebt ze met engeltjes en met rendieren, maar ook met ijsberen uit Alaska en kangoeroes uit Australië: kerststallen. De komende dagen zijn er ruim vierhonderd stalletjes - in alle soorten en maten- te bewonderen in de Franciscuskerk in Oudewater.
De kerststallen komen vanuit de hele wereld en zijn beschikbaar gesteld door verzamelaars. De enige voorwaarde: "Als Jozef, Maria en het kindje Jezus er maar in zitten".

GEEN EIFFELTOREN MAAR EEN KERSTSTAL

Elly is zo'n verzamelaar van wie de collectie te zien is in Oudewater. "Ik verzamel heel veel kerststallen. Vooral veel kleinere, want anders is mijn huis te klein", vertelt ze. "Ik heb er inmiddels driehonderd. Ik heb er één kamer voor en dat is het."
Maar hoe kom je erbij om kerststallen te gaan verzamelen? "Ja...", zegt Elly. "Je bent katholiek en dan begin je met een kerststal", legt ze uit. "En ja, na één kerststal kom je er meerdere tegen die ook weer mooi zijn. En dan ga je wel eens naar Frankrijk en dan neem je geen Eiffeltoren mee maar een kerststalletje. Ja, zo komt het."

HEEL BIJZONDER

"Ik vind het heel bijzonder", zegt verzamelaar Kees van Vliet. "De kerststallen komen uit de hele wereld en zien er allemaal anders uit. We hebben bijvoorbeeld een setje kerststallen met kangoeroes uit Australië. Dat is zo mooi om te zien allemaal. En wij als verzamelaars willen dat gewoon aan iedereen laten zien."
Wie de liefde voor kerststallen deelt, kan nog tot 6 januari elk weekend terecht bij de Franciscuskerk in Oudewater.
400 kerststallen van over de hele wereld te zien in Oudewater
Verslaggever Robert Jan Booij nam een kijkje bij de kerststaltentoonstelling
Verslaggever Robert Jan Booij bij de kerststaltentoonstelling in Oudewater

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.