Dumpertfilmpje zet café FC Utrecht in kwaad daglicht

© Google Streetview / Dumpert beeldbewerking door RTV Utrecht
UTRECHT - Terwijl carnavalskraker Links Rechts van de Snollebollekes keihard door Supporterscafé Dito schalt, valt een arrestatieteam van de politie het café in de Galgenwaard binnen. In volledige uitrusting, met schilden en felle lampen, stormen de AT'ers op hun doelwit af. Wie niet beter weet zou denken dat een verdachte van een zware misdaad wordt gearresteerd, maar in werkelijkheid is het een oefening van de politie.
Maar uit de video van de arrestatie die op Dumpert is gezet, bleek nergens dat het om een oefening gaat. Dus baalt eigenaar Appie Boonen. "We zijn benaderd door een vertegenwoordiger van het stadion en die vroeg ons of we wilden meewerken aan een oefening rondom het stadion."

GOEIIGHEID

Boonen vermoedt dat het te maken heeft met FC Utrecht - Ajax, volgende week zondag. "Als we daar het algemeen belang mee dienen, dan wil ik daar wel aan meewerken. Maar wat schetst onze verbazing? Dat opeens een filmpje op Dumpert geplaatst wordt alsof er iets heel ernstig gebeurd is, terwijl het gewoon om een oefening gaat. Uit je goeiigheid wordt je naam dan even door het slijk gehaald." Boonen werd de hele dag bestookt met vragen over wat er aan de hand was.
Uit je goeiigheid wordt je naam door het slijk gehaald
Appie Boonen
Met de wetenschap dat het om een oefening gaat beginnen een aantal dingen in de video wel op te vallen. Zo blijft een groepje achterin rustig doordansen op de muziek van de Snollebollekes en lijken ook andere gasten in het café niet verbaasd over de inval. Volgens de politie gaat het dan ook om een oefening zoals ze die wel vaker uitvoeren. "Daar wordt ook wel eens bij gefilmd, maar dat zetten we dan niet op Dumpert", zegt een woordvoerder.

TEGENSPELERS

Hoe is de video dan wel op Dumpert beland? Volgens de politie gebruiken ze bij oefeningen figuranten, of "tegenspelers" zoals ze het zelf noemen. Die krijgen een instructie voorafgaand aan de oefening, waarin ook wordt gezegd dat er niet gefilmd mag worden.
In dit geval waren studenten van de politieacademie en mbo-leerlingen de figuranten. Vermoedelijk hebben zij de video geplaatst. "Dat verrast ons, maar het kan gebeuren. Wij hebben liever niet dat de procedures van zo'n arrestatie op straat komen te liggen. Maar als we hier van gaan balen of wakker liggen zijn we met de verkeerde dingen bezig."

PROBLEMEN

Voor Appie Boonen maakt dat niet meer uit. "Daar ga je toch nooit achter komen", zegt hij. "Het filmpje staat er nu toch al op. Als mensen nou maar weten dat er niks gebeurd is, dat het gewoon een oefening is. Misschien vinden de mensen het wel leuk om te weten hoe zo'n oefening gaat, daar heb ik niet zo'n probleem mee. Ik heb er alleen problemen mee als mensen denken dat er van de week een massale vechtpartij is geweest en de politie is binnen gevallen.
Op verzoek van de advocaat van Boonen is op Dumpert intussen toegevoegd dat het om een oefening gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.