Gedeputeerde baalt van uitblijven jaarrekening: "We moeten hard werken om het af te krijgen"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - 'Gênant', 'treurig', 'een puinhoop' en 'het lachertje van bestuurlijk Nederland'. De kritiek van oppositiepartijen in de Provinciale Staten op het uitblijven van de jaarrekening is niet mals. "Ik begrijp de zorgen van de oppositie. Ik baal er ook enorm van, maar we moeten nu hard werken om de jaarrekening af te ronden", reageert gedeputeerde Dennis Straat vandaag.
Gisteren werd duidelijk dat de provincie Utrecht vanaf 1 januari geen voorschotten meer krijgt van het Rijk. Dat is het gevolg van het uitblijven van de jaarrekening over 2017. Het gaat om ongeveer vier miljoen euro per week.
Straat: "Ik kan helaas niet zeggen wanneer de jaarrekening wel af is, omdat we samen met de accountant kijken naar de vragen die er nu nog liggen. Dat kost tijd, maar alles is erop gericht om het zo snel mogelijk af te ronden."

UITHOFLIJN

Dat de jaarrekening langer op zich laat wachten heeft alles te maken met het gedoe rondom de Uithoflijn. De tramverbinding kostte vele miljoenen extra en was bestuurlijk een rommeltje. De accountant doet nu een aanvullend onderzoek naar de chaos rond de aanleg en kan daarom z'n handtekening niet onder de jaarrekening zetten.
"In juni werden we als ChristenUnie al uitgelachen toen we zeiden: dit gaat veel langer duren. Het is nu december en we hebben nog steeds niets. De minister gaat het geld stoppen dus we hebben een groot financieel probleem", laat ChristenUnie-statenlid Arne Schaddelee weten.
"De minister heeft al een keer met de hand over haar hart gestreken, maar er is een keer een grens. Zij heeft nu gezegd: nu houden we er maar mee op", vult statenlid René Dercksen (PVV) aan."
De provincie Utrecht heeft de jaarrekening niet op tijd af

BALEN

Ondertussen trekt de gedeputeerde het boetekleed aan. Hij wil dat de jaarrekening er zo snel mogelijk komt. "Nogmaals, ik baal hier enorm van. We zijn fouten uit het verleden aan het herstellen, dat kost tijd. De zorgen hierover begrijp ik ook. Maar mijn taak en verantwoordelijkheid is nu om ervoor te zorgen dat het goed komt. En daar is nu alle energie op gericht."
Schaddelee: "Ik ben zelf ondernemer en als ik mijn jaarrekening niet af heb, dan ga ik niet op vakantie. Nu zegt de gedeputeerde gisteren: we gaan eerst kerstvakantie vieren en daarna gaan we eens over een stappenplan nadenken. Dat is waanzin, we moet nu vol aan de bak."
FINANCIËLE PROBLEMEN
De provincie komt vooralsnog niet in de financiële problemen. Er zijn genoeg reserves om het stopzetten van de wekelijkse toelage op te vangen. De provincie is niet onder toezicht van het rijk gesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.