Geen vergunning, maar camping Bospark in Bilthoven mag wel uitbreiden

© RTV Utrecht
DE BILT - Camping Bospark Bilthoven mag uitbreiden. Dat zegt burgemeester Potters van De Bilt op vragen van RTV Utrecht. Op dit moment heeft de camping vergunning voor 306 chalets. Maar van de burgemeester mogen er nu al 399 chalets staan. De Bilt is namelijk van plan om het bestemmingsplan voor de camping aan te passen, tot die 399 stuks.
De burgemeester antwoordt daarmee op vragen, na een klacht van een inwoner van Bilthoven. Die meldde aan de gemeente dat er op de camping illegaal chalets werden bijgeplaatst. Ook zouden er illegaal bomen gekapt worden. De gemeente wimpelde de melder af met de mededeling dat dit soort zaken geen prioriteit heeft, en dat er niemand beschikbaar was om het illegaal bouwen op de camping te handhaven. Daarnaast zou de illegale kap van bomen alleen op heterdaad vastgesteld kunnen worden.

HANDHAVING

Daarna zocht de melder contact met RTV Utrecht. Op een zelfde vraag van de redactie aan de gemeente gaf De Bilt een vergelijkbaar antwoord. De gemeente vindt dat je niet illegaal mag bouwen, maar daar treedt ze niet tegen op.
"Op dit moment kent dit inderdaad niet de hoogste prioriteit. Dit heeft te maken met de omvang van het park met meer dan 250 chalets, de beperkte capaciteit bij de gemeente en de andere opgaven die er liggen. Dat neemt niet weg dat er in de gesprekken met de beheerder aandacht aan geschonken wordt en dat er in de komende maanden op wordt gehandhaafd als deze illegaal blijken en niet alsnog vergund kunnen worden."

BESTEMMINGSPLAN

Eigenaar Van Vlaanderen van het Bospark zegt dat hij mag bouwen wat hij wil, zolang hij maar binnen de marges van het bestemmingsplan blijft. Dat is nieuwe informatie die we doorsturen aan de gemeente De Bilt. Die verandert van mening en geeft Van Vlaanderen gelijk. "Zo lang de beheerder van het Bospark voldoet aan de eisen uit het bestemmingsplan, mag hij deze inderdaad vergunningvrij bouwen. Daarbij geldt dat er op enig moment maximaal 306 chalets aanwezig mogen zijn van 35 m² groot en 3,5 m hoog."
Geen vergunning, toch uitbreiden
Maar ook deze schriftelijke verklaring van de gemeente blijkt niet correct. Vandaag zegt burgemeester Potters dat het Bospark geen 306 maar 399 chalets mag plaatsen, zonder dat de gemeente ingrijpt. Feitelijk mag dat op dit moment niet, maar Potters zegt dat hij op termijn het bestemmingsplan gaat aanpassen aan de nieuwe situatie.

BOMEN

En dan nog de bomen. Inmiddels heeft RTV Utrecht zelf vastgesteld dat er twee tot drie bomen gesneuveld zijn, en het lijkt er sterk op dat die moesten plaats maken voor nieuwe chalets. Met piketpaaltjes zijn de contouren van een nieuw chalet uitgezet, precies rond de plek waar de bomen stonden.
Eigenaar Van Vlaanderen ontkent in eerste instantie dat er bomen gekapt zijn. Als hij geconfronteerd wordt met de beelden, meldt hij dat het om één dode boom ging, die uit veiligheidsoverwegingen gekapt moest worden. Hij geeft toe daar geen vergunning voor te hebben, omdat hij dat onzin vindt. En de burgemeester? Die zegt dat er een miljoen bomen in De Bilt staan, en dat ze die niet allemaal in de gaten kunnen houden. Wel zegt hij dat de melder niet op de juiste manier te woord is gestaan, en belooft om alsnog contact op te nemen.
Camping Bospark in Bilthoven
Camping Bospark in Bilthoven © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.