Verontreiniging Groot Agteveld: "Het valt misschien mee, maar het is géén schone grond"

© RTV Utrecht
BUNNIK - Een bewonersbijeenkomst en een brief van de gemeente Leusden over bodemvervuiling hebben de zorgen in Groot Agteveld nog niet weg kunnen nemen. Een werkgroep van bewoners zoekt contact met specialisten die meer kunnen vertellen over de giftige stoffen onder hun nieuwbouwwijk.
Tv-programma Zembla bracht onlangs aan het licht dat een aannemer uit Barneveld op diverse bouwplaatsen in Nederland, waaronder in Achterveld, vervuild zand heeft geleverd. Leusden liet de grond onder de straten en stoepen in Groot Agteveld onderzoeken en ontdekte dat er tetrachlooretheen en chemische bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen.

GEEN SCHONE GROND

Op een bijeenkomst kregen wijkbewoners eerder deze week te horen dat mensen en milieu geen gevaar lopen. Toch stelt dat een aantal bewoners niet gerust. Ze vinden dat de gemeente de zaak goed heeft opgepakt door direct een onafhankelijk bureau onderzoek te laten doen, maar dat de kous daarmee nog niet af is.
Het vervuilde zand ligt onder de stoepen en straten van Groot Agteveld.
Het vervuilde zand ligt onder de stoepen en straten van Groot Agteveld. © RTV Utrecht
"De kans is misschien klein dat je met de vervuilde grond in aanraking komt", zegt bewoner Rob Helmich, "maar het is géén schone grond en dat is een principekwestie. Er zitten stoffen in die gewoon niet gebruikt hadden mogen worden." De werkgroep van bewoners beraadt zich op dit moment op de situatie en zoekt onderzoekers en adviseurs die daarbij kunnen helpen.

IMAGOSCHADE

Helmich wijst erop dat de wijk nu al imagoschade heeft opgelopen. Potentiële huizenkopers zouden over tien jaar nog afgeschrikt kunnen worden door de twijfels die nu blijven bestaan. "De verontreiniging hier is natuurlijk niet te vergelijken met het gifschandaal ooit in Lekkerkerk, maar alle media schrijven erover. Dat verdwijnt nooit meer van het internet."
Volgende week praten Helmich en medebewoner Theo Hartvoort met twee wethouders over wat er volgens hen in Groot Agteveld moet gebeuren. "We willen daar nu niet op vooruitlopen. De gemeente Leusden luistert goed naar ons en gaat voortvarend te werk. We hebben hetzelfde doel, we willen een gezonde en schone omgeving."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.