Jan Pieter Lokker over Vijfheerenlanden: "Geen eenheidsworst, verscheidenheid moet je koesteren."

© Omroep West
VIJFHEERENLANDEN - Jan Pieter Lokker heeft zin om aan de slag te gaan als waarnemend burgemeester in de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden. Gisteravond is hij op de hoogte gebracht van zijn nieuwe opdracht. Lokker: "Werken aan een nieuwe gemeente is buitengewoon inspirerend en ik verheug me erop om dat samen met de mensen uit te bouwen."
Jan Pieter Lokker is waarnemend burgemeester totdat er een kroonbenoemde burgemeester is. Dat hij die rol niet zal vervullen, daar is hij stellig in. "Ik zal zeker niet de opvolger zijn van mezelf." De verwachting is dat hij ongeveer een half jaar waarnemend burgemeester zal zijn.
Lokker was eerder waarnemend burgemeester in Lopik, Albrandswaard, Goeree-Overflakkee en Noordwijk. Ook was hij statenlid en gedeputeerde bij de provincie Utrecht. Zijn politieke loopbaan begon bij de CDA-fractie in de gemeenteraad van Soest.

HEINTJE DAVIDS

Na zijn werk als burgemeester in Lopik in 2017 zei hij dat hij zou stoppen met werken. Maar toen de functie in Vijfheerenlanden voorbij kwam kon hij dit niet weerstaan. "Wanneer zoiets op je pad komt, dan begint het toch te kriebelen. Dit is een fantastisch gebied. Vijfheerenlanden is sociaal-geografisch een hele mooie eenheid. Om dit bestuurlijk ook tot een eenheid te maken is gewoon geweldig."
Of Vijfheerenlanden de laatste gemeente is die een beroep kan doen op Lokker, daarin is hij voorzichtig geworden. Lachend zegt Jan Pieter Lokker: "Ik ben een beetje voorzichtig om dit te zeggen, maar dit is wel echt mijn laatste opdracht."

UITDAGING

De inwoners van de gemeente moeten volgens de burgemeester het gevoel krijgen dat ze ertoe doen. "Het is in het algemeen belangrijk dat mensen gekend zijn. Je hebt een zorgplicht naar je inwoners, aan de andere kant hebben de inwoners een plicht richting het bestuur. Zij zijn dus medeverantwoordelijk voor de inrichting van de samenleving."
Je moet als burgemeester mensen op het juiste moment op de juiste plek krijgen. "Een stevige gemeenteraad is belangrijk en ook een stevig dagelijks bestuur. Wethouders die straks ook echt voor de nieuwe gemeente gaan." Daarin is het belangrijk dat de neuzen van de mensen zo snel mogelijk dezelfde kant op staan. Lokker: "Natuurlijk zijn er politiek verschillen, maar in een gemeente die in een opbouwfase zit moet je eerder verschillen inslikken en zeggen 'nee we gaan nu voor het gemeenschappelijk doel'."
De gemeente Vijfheerenlanden is een fusie van drie gemeenten. Het bestaat uit veel kleine dorpen met hun eigen identiteit. Eerder hebben veel mensen zich zorgen gemaakt over het verlies van de identiteit van de kernen als het opgaat in de grote gemeente. Maar daar hoeven de inwoners zich geen zorgen over te maken volgens Lokker: "Ik ben ervan overtuigd dat al die identiteiten gewoon blijven bestaan. En die moet je misschien ook wel sterker maken. Dat maakt dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden een kleurrijke gemeente is. Dus alsjeblieft geen eenheidsworst. Juist die verscheidenheid is bijzonder en die moet je koesteren."
Jan Pieter Lokker wordt de eerste (waarnemend) burgemeester van Vijfheerenlanden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.