Zieke Hansie (82) kan niet zonder Adje (75)

© RTV Utrecht
UTRECHT - Kerst is niet voor iedereen een periode van warmte, liefde en gezelligheid. De zieke Hansie (82) uit Utrecht beseft dat maar al te goed. Jaren terug stapte buurtgenoot Adje (75) op hem af in het Chinese restaurant Lok Fu in Kanaleneiland. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk, tot groot genoegen van beiden.
Hansie en Adje komen allebei al lang in het restaurant. Zo'n tien jaar geleden ontmoetten de twee elkaar per toeval. Adje was op zoek naar iemand die kon helpen zijn kapotte wasmachine te maken. "En Hans zijn naam viel", vertelt hij. "En zodoende kwam ik aan tafel met hem. Het klikte gelijk. En Hansie kreeg m'n wasmachine ook nog eens aan de praat. Een soort spontane voorliefde."

OOGZIEKTE

Helaas ging het daarna snel slechter en slechter met de gezondheid van Hansie. Door reuma ging het lopen steeds lastiger en door een oogziekte werd zijn zicht elke week slechter. Tot overmaat van ramp brak hij zijn heup. Maar al die tijd bleef Adje zijn vriend steunen.
Naast Adje heb ik geen vrienden. En kinderen heb ik niet.
Hansie
"We zijn een soort broers geworden. Hij is echt mijn grootste maatje", zegt Hansie. "En mijn secretaris, want ik kan zelf niet meer lezen."

HOTELLETJE

Adje probeert zijn vriend zoveel mogelijk in zijn leven te betrekken. "Zodat hij toch een beetje afleiding heeft. Ik neem hem mee naar dingen, een paar dagen in een hotelletje..." En zo is Adje uitgegroeid tot een onmisbare factor in het leven van Hansie.
Pas als Hansie onder de pannen is, verhuis ik naar Dordrecht.
Adje
"Als ik hem niet zou hebben?", vraagt Hansie zich af. "Dan blijf ik uitslapen, en een beetje radio luisteren. Naast Adje heb ik geen vrienden. En kinderen heb ik niet. Ik heb nog wel m'n zus. En wat neven en nichten, maar die kijken niet naar me om."

VERZORGINGSFLATJE

De familie van Adje woont in Dordrecht. Het liefst verhuist hij daar ook naartoe. Omdat Hansie nog altijd zo afhankelijk van hem is, blijft hij voorlopig echter nog in Utrecht wonen. "Als het goed is, belandt Hansie binnenkort in een verzorgingsflatje. Pas als ik echt weet dat hij goed onder de pannen is, dan ga ik naar Dordrecht. Maar ik vergeet hem niet hoor. Ik zal hem dan nog vaak genoeg opzoeken."
Toni Peroni kwam de twee boezemvrienden tegen in het restaurant en raakte met ze aan de praat. Voor de camera van RTV Utrecht vertelden ze over hun bijzondere vriendschap.
Adje en Hansie werden bij toeval vrienden voor het leven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.