YouTubers met keppeltje door Utrecht: "Kankerjood"

© De Bondgenoten
UTRECHT - In een paar uur tijd zijn de YouTubers van Bondgenoten meerdere keren uitgescholden toen ze met een keppeltje door Utrecht liepen. Als experiment liepen de YouTubers met het religieuze hoofddeksel door verschillende buurten in Utrecht. "De intensiteit van de reacties verbaasde ons. Het komt ineens heel hard bij je binnen."
"Ik ben zelf Joods, dus dat maakt het onderzoek nog interessanter", vertelt Benjamin Beernink van Bondgenoten, "maar als je dan een winkelcentrum uitloopt en je hoort ineens "kankerjood", dan schrik je wel." Normaal gesproken heeft Beernink geen keppel op.

DRIE WIJKEN

De videomakers liepen door het centrum, Ondiep en Kanaleneiland. In Ondiep viel niemand ze lastig, maar in het centrum en Kanaleneiland werd Beernink uitgescholden en uitgelachen. De plaatsen werden bewust uitgekozen. "We keken van te voren naar wat nou echt drie verschillende wijken in Utrecht waar we een goed onderzoek kunnen doen."
De aanleiding van het experiment is een onderzoek van EenVandaag. Uit dat onderzoek blijkt dat een groot deel van de joden in Nederland niet openlijk Joods durft te zijn. Zij zien dat anti-joodse gevoelens alom aanwezig zijn in de samenleving en passen hun uiterlijk en kleding aan om te voorkomen dat ze als jood worden herkend.

"VIEZE HOMO"

Dat die angst reëel is, blijkt dus wel uit de reacties op straat. In een Albert Heijn werd Beernink openlijk uitgelachen door een vakkenvuller, op straat in de binnenstad noemde een voorbijganger hem een "vieze homo" en in Kanaleneiland werd hij "kankerjood" genoemd. Uit het EenVandaag-onderzoek blijkt dat joden vermoeden dat de berichtgeving over het Israelisch-Palestijns conflict invloed heeft op de beeldvorming, dat benoemen de Bondgenoten in hun video ook.
Het zijn volgens Beernink moslims die hem op straat uitschelden. Daarom is Beernink ook zo blij dat de reacties op de video van veel moslims juist zo positief is. "Een dikke pluim voor veel moslims die naar ons kijken en reageren. Helaas komen een aantal mensen in de video niet zo goed naar voren. Het mooie is wel dat in de reacties andere moslims zeggen dat dit gewoon echt niet kan en juist binnen de Islam is het niet goed om dit te doen. Die zetten zich heel erg af tegen wat er gebeurt in de video en dat vind ik heel erg mooi."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.