Moeder slachtoffer Q-koorts stuurt brandbrief: "De overheid laat hen stikken"

© Marianne Geelen
HOUTEN - Minister Bruno Bruins kan morgen de brandbrief van Marianne Geelen op de mat horen ploffen. Geelen vraagt in de brief onder andere om meer geld voor de slachtoffers van Q-koorts. Haar dochter Michelle is een van die slachtoffers. "De overheid laat hen stikken, letterlijk STIKKEN", schrijft ze.
In UVandaag kondigde ze onlangs de brief al aan. Geelen vindt dat de slachtoffers er in vergelijking met de getroffen geitenboeren bekaaid afkomen. De boeren hebben miljoenen euro's aan schadevergoedingen uitgekeerd gekregen, slachtoffers komen in aanmerking voor maximaal 15.000 euro, maar dat bedrag lijkt lager uit te vallen nu meer slachtoffers dan gedacht zich hebben aangemeld voor die regeling. Geleen: "Zonder dat zij schuld hebben, worden de Q-koorts patiënten achter de geraniums geparkeerd door de overheid."
Behalve geld vraagt Geleen ook dat alle geiten in Nederland worden ingeënt tegen de ziekte en wil ze dat alle Nederlanders worden getest op de ziekte. Ze zegt dat er nog veel mensen rondlopen die wel besmet zijn, maar bij wie de ziekte zich nog niet heeft geopenbaard.

SLACHTOFFERVERENIGING

"De minister heeft toegezegd dat er gescreend gaat worden", zegt Bert Brunninkhuis van slachtoffervereniging Q-uestion, "alleen niet onder alle Nederlanders." Dat is volgens Brunninkhuis ook helemaal niet haalbaar omdat het gaat om enkele honderden gevallen. Minister Bruins heeft in gesprek met Q-uestion toegezegd in de getroffen gebieden mensen te gaan screenen die gevoelig zijn voor de ziekte: dat zijn mensen met een lage weerstand of met hart- en vaataandoeningen. "En daar zijn we tevreden mee", zegt Brunninkhuis.
Hoewel de roep om extra geld begrijpelijk is, verwacht Brunninkhuis niet dat de minister dat geld ook gaat geven. "De compensatie hebben we ook besproken met de minister, maar hij heeft simpelweg geen ruimte in de begroting. Ik verwacht ook dat hij in een antwoord op de brief zal verwijzen naar dat gesprek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.