Muurschildering vertelt de geschiedenis van Zuilen

Wim van Scharenburg bij de muurschildering in Zuilen
Wim van Scharenburg bij de muurschildering in Zuilen © RTV Utrecht
UTRECHT - Een muurschildering van 30 vierkante meter op de hoek van de Amsterdamsestraatweg en de Sint Ludgerusstraat vertelt het rijke verleden van de Utrechtse wijk Zuilen. Het kunstwerk stelt een plattegrond van de wijk voor waarin 77 elementen zijn verwerkt die de geschiedenis van Zuilen, tot 1954 een zelfstandige gemeente, in beeld brengen.
"Het eindresultaat is natuurlijk geweldig", reageert Wim van Scharenburg terwijl hij naar de muurschildering kijkt. De directeur van het Museum van Zuilen schreef het boek 'De geschiedenis van Zuilen op 30m2' waarin alle elementen uit het kunstwerk staan toegelicht. Het boekje is de negentigste publicatie van Wim van Scharenburg over de geschiedenis van Zuilen.

PLATTEGROND

De muurschildering is gemaakt door kunstenaar Jos Peeters. De schilder kreeg van de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht de opdracht om een plattegrond te schilderen. De werkgroep zet zich in om historische en karakteristieke elementen in het Utrechtse straatbeeld te behouden en aan te brengen.
De geschiedenis van Zuilen op 30 vierkante meter
Wim van Scharenburg vindt het knap hoe de kunstenaar de geschiedenis op 30 vierkante meter heeft vastgelegd. "Dit schilderij laat de Zuilenees weer trots zijn op de wijk. Het trots zijn op Zuilen spat uit dit schilderij en het bijbehorende boekje."

KLEINE DETAILS

In de muurschildering zitten details verwerkt die je soms nauwelijks ziet. Een daarvan vindt Van Scharenburg een genot voor het oog. Helemaal boven in het kunstwerk is de oude Minister De Visserschool aan de Daalseweg getekend. "Je moet goed kijken, maar op het dak zie je de Engelse woorden 'Thank You' staan", wijst Van Scharenburg. "Omwonenden bedankten op deze manier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de geallieerde piloten."
Op het dak van de school staat 'Thank You!' voor de geallieerde piloten.
Op het dak van de school staat 'Thank You!' voor de geallieerde piloten. © RTV Utrecht
Wethouder Klaas Verschuure van Utrecht heeft vanmiddag het eerste exemplaar van het boek 'De geschiedenis van Zuilen op 30m2' in ontvangst genomen. Hij liet als openingshandeling de muurschildering feestelijk verlichten zodat die ook 's avonds goed te zien is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.