Michelin deelt sterren uit, Utrechtse restaurants in spanning

De Burgemeester in Linschoten.
De Burgemeester in Linschoten. © De Burgemeester, Linschoten
UTRECHT - Michelin maakt vandaag bekend welke restaurants één of meer sterren krijgen en welke zaken het keurmerk kwijt raken. De vraag is: komt er een einde aan de status quo in Midden-Nederland?
In de provincie Utrecht is de situatie al jaren min of meer hetzelfde. Acht restaurants hebben een ster: Blok's in Amersfoort, De Hoefslag in Bosch en Duin, La Provence in Driebergen, Kasteel Heemstede in Houten, De Burgemeester in Linschoten, 't Amsterdammertje en Tante Koosje in Loenen aan de Vecht en De Nederlanden in Vreeland. Een actueel overzicht vindt u op onze digitale kaart.
Utrecht lijkt een blinde vlek voor de inspecteurs van Michelin. Al sinds 2013 is het de enige grote stad zonder sterrenrestaurant. Karel V was de laatste. Podium onder de Dom, Simple en WT Urban Kitchen werden de afgelopen jaren genoemd als kanshebbers, maar ook zij kregen de prestigieuze vermelding niet. Of daar vandaag verandering in komt, is de vraag. In de voorbeschouwingen is het nogal stil rond Utrecht.

MICHELIN

De Michelingids bestaat inmiddels al 118 jaar. Toen de eerste auto's in Frankrijk reden bedacht bandenfabrikant André Michelin een middel om chauffeurs op de beste restaurants te wijzen. Inmiddels is de Michelinster uitgegroeid tot het belangrijkste keurmerk voor toprestaurants.
Nederland had in de Michelingids van vorig jaar 108 sterrenrestaurants, waarvan drie met drie sterren: De Leest in Vaassen, De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. Er zijn verder zestien zaken met twee sterren en 89 met één ster.
Verslaggever Robert Jan Booij was vanmorgen op Radio M Utrecht live bij restaurant De Burgemeester in Linschoten. Hij was benieuwd hoe ze zich vandaag voorbereiden op het nieuws.
Hoe beleven ze deze spannende dag in Linschoten?
Verslaggever Robert Jan Booij vanochtend in Linschoten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.