Stichting Russisch Ereveld traceert familie van gesneuvelde Sovjetsoldaat

© Frans Kanters Fotografie
LEUSDEN - De Stichting Russisch Ereveld in Leusden heeft de familie van een gesneuvelde Russische soldaat getraceerd. Met het opsporen van de kleinkinderen van Pavel Ivanovitsj Bazanov staat het aantal gesloten dossiers nu op 208.
Basanov was een krijgsgevangene van de Duiters. Hij werd ziek en overleed vlak voor de bevrijding. Zijn lichaam werd met 864 andere Sovjetsoldaten in Leusden begraven. De Amersfoortse Stichting Russisch Ereveld, die de nagedachtenis aan de Russen levend wil houden, heeft zichzelf als taak gesteld om nabestaanden op te sporen. Die weten vaak nog niet waar hun familielid in de Tweede Wereldoorlog is gebleven.
De Stichting Russisch Ereveld plaatst volgende week op Kerstavond ook 1300 kaarsjes bij de graven van de Sovjetsoldaten en van de 176 Nederlandse en 294 andere geallieerde oorlogsslachtoffers die in Leusden begraven liggen. Nergens in Nederland zijn zoveel verschillende nationaliteiten begraven als op Rusthof.
De vrijwilligers van de stichting zien het als hun plicht om de gesneuvelden, waarvan de meesten op duizenden kilometers van hun familie begraven liggen, te blijven gedenken. Bezoekers van de begraafplaats kunnen een euro voor een kaarsje doneren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.