Gedeputeerden door het stof voor "interne puinhoop" bij provincie Utrecht

© RTV Utrecht / Roel Breet
PROVINCIE UTRECHT - Gedeputeerde Dennis Straat van de provincie Utrecht heeft vanmorgen namens het hele college zijn verontschuldigingen aangeboden aan de Statenleden. Die bespreken vandaag twee hoofdpijndossiers, waarbij veel mis is gegaan. Straat en zijn collega's gingen daarvoor alvast diep door het stof.
Het is vandaag bijltjesdag in het provinciehuis. De Provinciale Staten bespreken kritische rekenkamerrapporten over de rommelige grondverkoop bij Vliegbasis Soesterberg en over de samenwerking met de gemeente Utrecht bij het project Uithoflijn.
Oppositiepartijen ruiken bloed en willen dat het college het boetekleed aantrekt. Dat gebeurde vrijwel direct. Gedeputeerde Straat (VVD) sprak voor het debat begon de Statenleden toe. "Wij hadden moeten voorkomen dat dit zou gebeuren", zei hij. "Dat is ons niet gelukt. We bieden daarvoor onze excuses aan."

MOTIE VAN WANTROUWEN

De oppositie is erg boos over de communicatie en informatievoorziening aan Provinciale Staten, met name over de verkoop van vier bouwkavels aan de Dolderseweg langs de oude vliegbasis Soesterberg. Voor CDA-gedeputeerde Mirjam Maasdam dreigt zelfs een motie van wantrouwen. De oppositie verwijt haar dat ze informatie heeft achtergehouden over de grondverkoop bij vliegbasis Soesterberg, en dat is een politieke doodzonde.
Het had op bijna ieder ander dossier ook kunnen ontsporen. We zijn als provincie gewoon niet 'in control'.
Arne Schaddelee - Fractievoorzitter ChristenUnie
Maasdam had volgens de statenleden volledige stukken moeten aanleveren. "We zien dit als minachting van de Staten", aldus Osman Suna van de PvdA. Ook coalitiepartijen vinden dat ze fouten heeft gemaakt. "Een dossier dat ogenschijnlijk simpel is, maar waar toch alles bij is misgegaan", omschrijft D66-Statenlid Ali Dekker de procedure rond de grondverkoop.

PUINHOOP

Fractievoorzitter Arne Schaddelee van de ChristenUnie zei vanmorgen op Radio M Utrecht dat Maasdam vandaag met een goed verhaal moet komen om een motie van wantrouwen te ontwijken. Volgens hem duiken provinciebestuurders steeds weg voor hun verantwoordelijkheid.
"We hebben onze interne tegenspraak niet goed georganiseerd en financieel en juridisch is het intern een puinhoop", oordeelt Schaddelee. "Dat wordt al jaren gezegd en nu is het ontspoord op de Uithoflijn en op de Dolderseweg. Maar het had op bijna ieder ander dossier ook kunnen ontsporen. We zijn als provincie gewoon niet 'in control'."
Of de door het college van GS aangeboden excuses worden geaccepteered moet in het statendebat van vandaag blijken.
Statenlid Schaddelee (CU) op Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.