Utrecht wil snel minder parkeerplaatsen in nieuwbouwwijken

Impressie van de nieuwe wijk in de Merwedekanaalzone.
Impressie van de nieuwe wijk in de Merwedekanaalzone. © Eigenarencollectief Merwede
UTRECHT - Utrecht wil in nieuwbouwwijken zo min mogelijk parkeerplaatsen. Dat beleid moet volgens de gemeente ook zo snel mogelijk worden ingevoerd om te voorkomen dat bestaande nieuwbouwprojecten vertraging op gaan lopen.
De gemeente Utrecht krijgt naar verwachting volgend jaar een nieuwe parkeernota, maar het college wil daar niet op wachten. Het stelt voor om in een bijlage bij de huidige nota te regelen dat er minder parkeerplekken nodig zijn in woningbouwprojecten zoals de Merwedekanaalzone, het Smakkelaarsveld en het Beurskwartier. Daarmee kan op korte termijn al "maatwerk worden toegepast", schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
De huidige parkeernormen vormen in sommige gevallen een financiële belemmering bij de bouw van sociale- en middenhuurwoningen, meent het college. Om die belemmering weg te nemen zou die norm nu al omlaag moeten.
In het nieuwe parkeerbeleid, dat pas volgend jaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, stelt het college ook voor om de binnenstad verder autovrij te maken. Het aantal parkeerplaatsen op de Oudegracht, de Korte Minrebroederstraat en op het Janskerkhof zou daarom fors moeten verminderen. Het college zegt nu te kijken naar alternatieven in de vorm van deelauto's of andere parkeeroplossingen. Ook wordt onderzocht of bewoners van de binnenstad hun auto kwijt kunnen in parkeergarage's.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.